Uses of social network sites among digital natives: The case of Facebook use among METU students
Dijital yerliler kuşağı'nın sosyal ağları kullanımı: ODTÜ ögrencilerinin Facebook kullanımı özelinde nitel bir çalışma
- Tez No: 379898
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. A. İDİL AYBARS
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Sosyal Medya, Facebook, Dijital Yerliler, Kullanımve Doyumlar, Kimlik Temsili, Social Media, Facebook, Digital Natives, Uses and Gratifications, Self Presentation
- Yıl: 2014
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 156
Özet
Günümüzde, İnternet ve Web 2.0 teknolojilerinin gelişmesiyle Sosyal Medya, sosyal yaşamın merkezinde yeralmaktadır. Sosyal Medya araçlarının önemli bir bölümünü oluşturan Sosyal Ağ Siteleri ise, kullanıcılara iletişim, etkileşim, paylaşım ve katılım imkanı sağlamaktadır. Dünyanın en popüler Sosyal Ağ Sitesi Facebook dünyada 1 milyardan fazla, Türkiye'de ise yaklaşık 33 milyon kullanıcıya sahiptir. Dijital teknolojilerin içine doğan gençler, 'dijital yerliler' olarak adlandırılmaktadır. Onlar aynı zamanda Facebook'taki en aktif kullanıcılardır. Bu çalışmanın amacı, Kullanım ve Doyumlar Yaklaşımı'ndan yola çıkarak, dijital yerlileri sosyal ağ sitelerini kullanmaya iten sebepleri ve Facebook kullanımında kimlik temsilinin onlar için önemini anlamaktır. Bu amaç doğrultusunda nitel yöntemler tercih edilmiş ve Ortadoğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) birinci sınıf öğrencilerinin oluşturduğu örneklem grubuna derinlemesine mülakat tekniği uygulanmıştır. Elde edilen sonuçlara göre, ODTÜ birinci sınıf öğrencileri tarafından temsil edilen dijital yerlilerin Facebook'u temel kullanım amaçları; sosyallesme, iletişim, eğlenme ve bilgi paylaşımıdır. Kimlik temsili, Facebook kullanımının ana sebeplerinden biri olarak ortaya çıkmaktadır. Ayrıca bu gençlerin kendilerini Facebook ortamında, gerçek sosyal hayata göre daha iyi ifade ettikleri gözlenmiş ve dikkat çekici bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Today, with the development of the Internet and Web 2.0 technologies, social media dominates the social life. Social network sites are an important part of Social Media where users communicate, interact, share and participate. The most popular social network site Facebook has over 1 billion users in the world and nearly 33 million Internet users in Turkey are using Facebook as well. Young people who were born into digital technologies are called as the 'digital natives'. They are the most active users of Facebook. The purpose of this study is to understand the motives of the digital natives in using social network sites through the lens of Uses and Gratifications Theory with a specific focus on their self-presentation in the case of Facebook. Within the purpose of the study, qualitative methods are used and in-depth interviews are conducted with the sample of Middle East Technical University first grade students. According to the results, the main reason why the digital natives represented by METU first grade students use Facebook is to satisfy the needs of socialization, communication, entertainment and to share information. Self presentation emerges as one of the main reasons of their Facebook use. It is also significant that they express themselves better on Facebook than their offline social lives.