Linking ontology to epistemology via the exposal of evil in human freedom in F.W.J. Schelling's philosophy
İnsan özgürlüğündeki kötülüğün Schelling felsefesi'nde ifşası ile varlıkbilim'i bilgikuram'a bağlamak
  1. Tez No: 379902
  2. Yazar: EKREM ÖVÜNÇ ÖZBEY
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BARIŞ PARKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Felsefe, Philosophy
  6. Anahtar Kelimeler: Mutlak, kötülük, özgürlük, aşkınsal, estetik sezgi, Absolute, evil, freedom, transcendental, aesthetic intuition
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 106
Özet
Bu tezde, Schelling'in felsefesinde 'kötülük' kavramı üzerinde çalıştım. 'Kötülük' kavramının, 'doğruluk' ve 'iyilik' kavramlarından farklı olarak, kendi başına ele alınmasının gerekliliğine yaptığım vurgunun başarısı için, Immanuel Kant'ın, Johann Gottlieb Fichte'nin ve Friedrich Wilhelm Joseph von Schelling'in felsefelerindeki bilgikuramsal yapıları inceledim. Böylece Alman Aşkınsal Felsefesi'nin bütünlüklü bir incelemesini yapmış olarak, Schelling'in varlıkbilimsel çalışmalarındaki Spinozacı ve Neo-Platoncu eğilimlerine geçmiş bulundum. Bu yaklaşım sayesinde, Schelling felsefesinin, estetik bir birlik önerisi ile, eleştirel felsefe ve geleneksel varlıkbilim kuramları arasında bir senteze ulaştığını görmüş oldum. Burada, Schelling'in insan özgürlüğü üzerine çalışmalarından da faydalanarak, Schelling'in felsefesinin genel olarak katı bir idealizme düşmekten kaçınarak, varoluşçu felsefenin habercisi olacak bir seyirde izlediğini çıkarabildim. Bu hususta, bu çalışma, Schelling'in felsefesi ile alakalandırılabilecek diğer teşebbüsler arasında bağlantılar kurarak, bahsedilen türden bir yöntemin imkânını araştırmıştır.
Özet (Çeviri)
n this thesis, I have attended to the notion of evil in Schelling's philosophy. To substantiate the view that the notion of evil should be comprehended on a different scale from the comprehensions of the notions of truth and goodness, I have investigated the epistemological structure in the philosophies of Immanuel Kant, Johann Gottlied Fichte and Friedrich Wilhelm Joseph von Schelling. I have, thus, given an account of German Transcendental Philosophy as a whole and, then, proceeded to elaborate on Schelling's indulgence in Neoplatonic and Spinozistic accounts of ontology. Thereupon, I have encountered a synthesis through an aesthetic unity between critical philosophy and traditional ontology in Schelling's philosophy. I made use of Schelling's investigations into human freedom, through which I emphasized that Schelling's philosophy turns itself into a herald of existentialism by distancing itself from the sheer domination of idealism. In regard, my thesis has been a research on the possibility of such a method by way of interconnecting Schelling's studies with the relevant attempts.