Stereotyping among football fans in Turkey: A terror management perspective
Türkiye'deki futbol taraftarları arasında basmakalıp yargılar: Bir dehşet yönetimi yaklaşımı
- Tez No: 379904
- Danışmanlar: PROF. DR. NURAY SAKALLI UĞURLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Dehşet Yönetimi Kuramı, Basmakalıp Yargı, Futbol Taraftarları, Türkiye, Terror Management Theory, Stereotyping, Football Fans, Sport Psychology, Turkey
- Yıl: 2014
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 135
Özet
Bu çalışmanın amacı Türkiye'deki futbol taraftarlarının çoğu kez şiddete de dönüşen birbirlerine karşı basmakalıp yargıların kökeninin Dehşet Yönetimi Kuramı ile anlaşılmaya çalışılmasıdır. Şiddet ve basmakalıp yargılar taraftarlar arasında çok yaygın ve topluma, bireylere ve mülke yıllardır zarar veriyor. Kendi ölümünü hatırlayan katılımcıların diş ağrısı gibi olumsuz bir durumu hatırlayan katılımcılara oranla karşı takım taraftarlarına daha fazla olumsuz ve daha az olumlu, destekledikleri takım taraftarlarına ise daha az olumsuz ve daha fazla olumlu basmakalıp yargı gösterecekleri beklenmektedir. Ayrıca, erkeklerin takımlara daha fazla aidiyet hissedecekleri düşünüldüğü için kadınlara oranla karşı takım taraftarlarına daha fazla basmakalıp yargı kullanacakları beklenmektedir. Erkekler ve kadınlar arasında beklendiği gibi önemli bir takım aidiyeti farklılığı bulundu. Fakat beklenmedik şekilde erkek katılımcıların karşı takım taraftarlarına karşı ölüm belirginliği (ÖB) koşulunda diş ağrısı (DA) koşuluna oranla daha fazla olumlu basmakalıp yargı yaptıkları bulundu. Ayrıca, ÖB'nin beklenenin tam tersi şekilde erkekleri değil sadece kadınları etkilediği ve karşı takım taraftarlarına olumlu basmakalıp yargıya neden olduğu bulundu. ÖB etkisi her ne kadar birçok iç-grup değerlendirmesinde ÖB ve DA arasında önemli bir fark bulunamasa da, FB'yi destekleyen katılımcılar FB taraftarlarına karşı ÖB koşulunda DA koşuluna göre daha fazla olumlu basmakalıp yargıda bulunmuşlardır. Dış-grup değerlendirmesinde sadece marjinal bir ÖB ve DA farkı GS'yi destekleyen katılımcıların FB taraftarlarına karşı olumlu basmakalıp yargıda bulunmasıyla gerçekleşmiştir. Sonuçlar genel olarak ölüm belirginliğinin taraftarlar arasında basmakalıp yargıyı arttırabileceği ancak bu etkinin hem her takım taraftarları için hem de her tür basmakalıp yargı için geçerli olamayabileceğini göstermiştir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to understand the roots of stereotyping among Turkish football fans, which frequently turns into violent acts, through Terror Management Theory perspective. Violence and stereotyping among Turkish football fans are pervasive and causes plenty of harms to society, individuals, and property for years. It is expected that participants primed with their own death would report more negative and less positive stereotyping toward opponent team fans and less negative and more positive stereotyping toward supported team fans when compared with participants primed with dental pain. Besides, males are expected to report higher stereotyping toward opponent team fans than females due to their expected high identification with their team. It was found that males identified themselves with a football team more than females. But unexpectedly, male participants reported higher positive stereotyping towards opponent team fans than females both in MS and DP conditions. Also MS was found to affect only females and caused positive stereotyping towards opposed team fans which are the opposite of what was expected. Although MS effect was not found for many in-group evaluations, FB supporting participants reported higher positive stereotyping towards their supported team fans in MS than in DP condition. Only a marginal difference was found for out-group derogation between the scores of MS and DP conditions regarding out-group derogation. Results reveal that mortality salience partly increases stereotyping among football fans in Turkey but this effect is not valid for every team supporters and for both positive and negative stereotyping.