EFL teachers' perceptions on the effectiveness of components of an EFL in-service training program
İngilizce öğretmenlerinin bir İngilizce hizmet içi eğitim programının bileşenleri ve özelliklerinin etkisi ile ilgili algıları
- Tez No: 379905
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. PERİHAN SAVAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: mesleki gelişim, hizmet içi eğitim, öğretmen eğitimi, Professional development, in-service training, teacher education
- Yıl: 2014
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 136
Özet
Öğretmenler okul sistemi içinde merkezi bir rol oynamaktadır. Öğretmenlerin yeterliliği ve tecrübesi, genel anlamıyla okulun kalitesi üzerinde büyük bir etkiye sahiptir. Okullar ancak içindeki öğretmenler kadar iyidirler. Bu bağlamda öğretmenlerin mesleki donanımları ve yeterlilikleri kaliteli bir okulun önemli göstergelerindendir. Bu çalışma İngilizce öğretmenleri için düzenlenen bir İngilizce hizmet içi eğitim programının komponentlerinin verimliliğini araştırmıştır. Ayrıca öğretmenlerin bu programın geliştirilmesi için tavsiyelerini ve önerilerini içermektedir. Öğretmenler ayrıca ideallerindeki bir programı da tanımlamışlardır. Bu çalışma başlıca Ankara olmak üzere Ankara içindeki ve çevresindeki bazı özel okulların öğretmenleriyle yapılmıştır. Değerlendirilen program 2013-2014 akademik yılı içinde gerçekleşmiştir. Öğretmenler programın başarısını orta ve iyi arası olarak değerlendirmişlerdir. Programın güçlü yönleri olarak; sınıf içinde yapılan aktiviteler, ders kitaplarının adaptasyonu ve öğretmenler arasındaki işbirliği gösterilmiştir. Öğretmenler, programın uzunluğunu, bazı konuların ihtiyaçlarına hitap etmediğini, öğretmenlerin gruplamalarının zayıf kaldığını ve kitap tanıtımı için ayrılan oturumları eleştirmişlerdir.
Özet (Çeviri)
Teachers have a central role to play in any school system and their competence and experience can make a big impact on the quality of schools in general. As Guskey (2002) puts it schools can only be as good as the teachers who work within them. With this in mind, the professional qualities and competencies of teachers are important indicators of quality education. This study investigated the perceptions of EFL teachers on the effectiveness of components and features of an in-house EFL INSET program. The study also examined the suggestions of teachers to improve the quality of current EFL INSET program as well as the EFL INSET program in their ideals. The study was conducted with 44 instructors of English who work in private schools mainly in Ankara and surrounding cities. The EFL INSET program which was evaluated took place during 2013-2014 academic year. The data for this study were collected through a questionnaire and interview. The questionnaire was administered to the teachers to find out their perceptions about the EFL INSET program that took place prior to their evaluation. The findings of the study indicated that although the effectiveness of the program was rated between average and good, the program was found effective especially with components like“classroom activities”,“adapting course book”,“collaboration”. It was criticised because of its length, irrelevancy of some sessions, content or materials, failure in grouping the participants effectively based on their experience, levels they taught, the sessions in which promotional materials were introduced.