Digitizing archaeological excavations in 3d, an image based modeling approach at Komana Pontika
Arkeolojik kazıların 3D sayısallaştırılması, Komana Pontika' da fotoğraf bazlı modelleme yaklaşımı
- Tez No: 379910
- Danışmanlar: PROF. DR. BURCU ERCİYAS
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Arkeoloji, Archeology
- Anahtar Kelimeler: Sanal-dijital arkeoloji, Fotoğraf bazlı modelleme, Arkeolojik ve kültürel miras, 3D Dijitalleştirme, Bilginin yaygınlaştırılması, Virtual-digital archaeology, Image based modeling, Archaeological andcultural heritage, 3D digitization, Dissemination of Data
- Yıl: 2014
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yerleşim Arkeolojisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 114
Özet
Her ne kadar Türkiye' de yaygınlaşmamış olsa da, son yıllarda 3D uygulamalar arkeolojik çalışmaların bir çoğunda kullanılır hale gelmişlerdir. İlk zamanlarında sadece üç boyutlu görselleşirme ve rekonstrüksiyon amacıyla arkeolojinin ilgi alanına giren bu yöntemler geçen süreçte teorik ve teknolojik altyapının da gelişmesiyle bilimsel araştırmaların önemli bir parçası haline gelmeye başlamıştır. Artık bu yöntemler kullanılarak kazı süreçleri ve buluntuları dijital olarak belgelenebilmekte, elde edilen bilgi yine dijital ortamlarda işlenip değerlendirilebilmekte ve yine aynı şekilde kolayca paylaşılabilmektedir. Bu tez içeriğinde Fotoğraf Bazlı Modelleme yaklaşımının, barındırdığı özellikler bakımından hemen hemen tüm araştırmalara uygulanabilirliği ve bu çalışmalarda ulaşılan bilginin belgelenmesi, yorumlanması ve yaygınlaştırılması süreçlerine olan ek katkısı tartışılmaktadır. Gelişimi için yakın gelecekte, yeni medyanın da etkisiyle daha işbirlikçi, dışa açık, kitle odaklı bir yapıya ve çok katmanlı, çok boyutlu, sorgulanabilir içeriklere doğru evrilmesi gereken arkeoloji biliminin bu yöntemi şimdiden sahiplenmeye başlaması önem taşımaktadır.
Özet (Çeviri)
In spite of the fact that they are not widespread in Turkey, 3D applications have been implemented in increasing numbers of archaeological activity around the world. These methods were introduced in archaeology due to mere intentions of three dimensional visualization and reconstruction in the beginning however they have recently started to become an important part of the scientific research with the development of technological and theoretical infrastructure of the field. It is now possible to digitally document excavation process and findings, to digitally handle the obtained information and to easily share the data with others. In this thesis, Image Based Modeling is discussed in detail due to the facts that it has unique characteristics making it applicable to almost any archaeological research and it can significantly contribute the scientific work in the processes of data recovering, interpretation and dissemination. It is critical that this approach should be, as soon as possible, adopted by Archaeology that needs to evolve into more collaborative, openly accessible, audience oriented state and multi-layered, multi-dimensional and questionable content in order to keep up with the change and improvement in the information exchange brought by new media.