Justification of domestic violence against teenage girls in Turkey
Türkiye'de genç kızlara yönelik aileiçi şiddeti meşrulaştırma
  1. Tez No: 379920
  2. Yazar: ÖZLEM ERSAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BENGİ ÖNER ÖZKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Domestic violence, System justification, Girls abuse, Aileiçi Ģiddet, Sistemi meĢrulaĢtırma, kız çocuklarına yönelik istismar
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 115
Özet
The principal objective of this thesis is to demonstrate the social contexts based on Turkish culture among married people which leads to the legitimization of domestic violence against adolescent girls and the effect of sex of parents, sex of child, and justifying gender-related system on justification of domestic violence against teenage girls. As measurement tools, Justification of Domestic Violence Against Girls Scale (JDVAGS) and Gender-Related System Justification Scale (GSJ) and demographic information form were used. For the present thesis, 50 participants (25 male, 25 female) completed the semi-structure interviews to apply content analysis. For the main study there were 307 participants (141 male, 166 female) that completed questionnaire. The age range of the participants was between 22 and 64 (M=41.7; SD= 7.47). Results of the main study indicated that men had more positive attitudes toward justification of domestic violence against teenage girls than women. In addition, participants who supported gender-related system justification had higher tendency to justify domestic violence against teenage girls. Finally, there was an interaction between sex of parent and gender-related system justification. The major contributions of the current thesis were; 1) Specifying main domains related to justification of domestic violence against teenage girls based on Turkish social context, 2) Developing a new scale which named Justification of Domestic Violence Against Girls Scale (JDVAGS), 3) Exploring what kinds of domestic violence were justified based on JDVAGS items, and 4) Investigating GSJ relation with justification of domestic violence against teenage girls with regard to Turkish context.
Özet (Çeviri)
Bu tezin temel amacı evli bireyler arasında genç kızlara yönelik aileiçi şiddetin meşrulaştırılmasında etkili Türk kültürüyle ilişkili sosyal bağlamları ortaya çıkarmak ve ebeveyn cinsiyeti, çocuk cinsiyeti, ve toplumsal cinsiyete dayalı sistemi meşrulaştırmanın genç kızlara yönelik aileiçi şiddeti meşrulaştırmaya etkisini incelemektir. Kız çocuklarına yönelik aileiçi şiddeti ölçmek için içerik analizi uygulanarak yeni bir ölçek geliştirilmiştir. Ölçme araçları olarak Kızlara Yönelik Aileiçi Şiddeti Meşrulaştırma Ölçeği, Toplumsal Cinsiyete Dayalı Sistemi Meşrulaştırma Ölçeği, ve demografik bilgi formu kullanılmıştır. Bu tez çalışması için 50 katılımcı (25 erkek, 25 kadın) yarı-yapılandırılmış mülakat sorularını doldurmuşlardır. Katılımcıların cevapları doğrultusunda aileiçi şiddeti meşrulaştırmayla ilgili sosyal bağlamları belirlemek ve ölçek geliştirmek amacıyla içerik analizi uygulanmıştır. Temel çalışma için 307 katılımcının (141 erkek, 166 kadın) verisi analize katılmıştır. Katılımcıların yaş ortalaması 41.7 olup (SS = 7.47) 22 ve 64 arasında değişmektedir. Temel çalışmanın sonuçlarına göre erkekler ve kadınlar arasında şiddeti meşrulaştırma açısından anlamlı farklılık bulunmuştur. Ayrıca toplumsal cinsiyete dayalı sistemi meşrulaştırma eğilimi daha fazla olan katılımcıların bu eğilimi daha az olan katılımcılara göre genç kızlara yönelik aileiçi şiddeti meşrulaştırmaya daha fazla yatkın olduğu bulunmuştur. Son olarak ebeveynin cinsiyeti ile toplumsal cinsiyete dayalı sistemi meşrulaştırma eğilimi arasında bir etkileşim gözlenmiştir. Bu tezin en önemli katkıları 1) Türkiye'deki sosyal bağlamlar çerçevesinde genç kızlara yönelik şiddetin meşrulaştırıldığı temel alanlar belirlendi, 2) Kızlara Yönelik Aileiçi Şiddeti Meşrulaştırma Ölçeği geliştirildi, 3) Hangi tür aileiçi şiddetin meşrulaştırıldı Kızlara Yönelik Aileiçi Şiddeti Meşrulaştırma Ölçeği'nde yer alan maddeler temelinde araştırıldı, ve 4) Toplumsal Cinsiyete Dayalı Sistemi Meşrulaştırma ile genç kızlara yönelik aileiçi şiddeti meşrulaştırma arasındaki ilişki Türkiye bağlamında incelendi.