Turkish foreign policy between 1983 and 1999: Comparison of Turgut Özal and Mesut Yılmaz in the period of transition and transformation of Turkey
1983- 1999 yılları arasında Türk dış politikası: Türkiye'nin değişim ve dönüşüm sürecinde Turgut Özal ve Mesut Yılmaz karşılaştırması
- Tez No: 379942
 - Danışmanlar: PROF. DR. HÜSEYİN BAĞCI
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
 - Anahtar Kelimeler: Neo-Liberalizm, Türk Dış Politikası, Anavatan Partisi, Turgut Özal, Mesut Yılmaz, Neo-Liberalism, Turkish Foreign Policy, the Motherland Party, Turgut Özal, Mesut Yılmaz
 - Yıl: 2014
 - Dil: İngilizce
 - Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
 - Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 107
Özet
Bu çalışma Türk Dış Politikası'nda 1983 ile 1999 arasında yaşananları değerlendirmek amacıyla yazılmıştır. Çalışmaya temel gösterilecek kuramsal bir açıklama bölümüyle başlanacaktır. Sosyal bilimlerde, bir dönemi anlayabilmek için her zaman bir önceki dönemi bilmek gerekir. Bu yüzden, öncelikle 1980' e kadar olan Türk Dış Politikası zamanın ruhunu aktararak anlatılacaktır. İkinci olarak, Turgut Özal liderliğindeki Anavatan Partisi dönemi; üçüncü olarak ise Mesut Yılmaz liderliğindeki Anavatan Partisi dönemi, özellikle dış politika yapımı noktasında, realist anlayış ve neo-liberal araçlar göz önüne alınarak açıklanacaktır. Dördüncü ve son olarak, iki lider arasında bir karşılaştırmaya gidilecek ve bu tezin asıl sorusu olan Mesut Yılmaz'ın Turgut Özal'ın başlattığı reform sürecini devam ettirip ettiremediğine yanıt aranmaya çalışılacaktır.
Özet (Çeviri)
This thesis has been written to evaluate the Turkish Foreign Policy between 1983 and 1999. First, Turkish Foreign Policy is going to be explained until 1980. Second, the Motherland Party period which is the ruling party by Turgut Özal during the 1980s; third, as party leader Mesut Yılmaz term in the Motherland Party and the political conjuncture in the country at that time are going to be analyzed especially in terms of foreign policy-making considering realist understanding with neo-liberal instruments. Fourth and last, a comparison between two leaders of the Motherland Party- Turgut Özal and Mesut Yılmaz will be done. In this part and conclusion, the main research question of the thesis, 'Is Mesut Yılmaz a continuation of Özal's reform period or a breaking down?' is tried to be answered.