An analysis of the effectiveness of quality indicators in early childhood education on subsequent science competency on a cross-country and Turkish case basis
Okul öncesi eğitiminde kalite değişkenlerinin ileriki fen başarılarına olan etkisinin ülkeler arası ve Türkiye bazındaki değişkenler açısından incelenmesi
- Tez No: 379943
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. REFİKA OLGAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Okul Öncesi Eğitim, Okul Öncesi Eğitimde Kalite Göstergeleri, Ġleriki Fen BaĢarısı, PISA Sınavı, Pre-primary Education, Quality Indicators in Pre-primary, Later Science Competency, PISA Assessment
- Yıl: 2014
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Okul Öncesi Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 161
Özet
Bu çalışma başlıca, okul öncesi eğitiminin çocukların ileriki fen başarılarına olan etkisini araştırmayı amaçlamaktadır. Çalışmada, ülke ve öğrenci düzeyine ait bazı faktörlerin, çocukların ve ülkelerin PISA fen testi performansı üzerindeki etkisi incelenmiştir. Ülke düzeyinden seçilen değişkenler geçmişe dönük kayırlar üzerinden elde edilmiş ve şu şekilde oluşturulmuştur: okul öncesine yapılan kamu ve özel eğitim harcamaları, okul öncesinde öğretmen-öğrenci oranları, okula kayıt oranı, yetişkin okur-yazarlık oranı, kişi başına düşen gelir, okul öncesine başlama yaşı ve okul öncesi eğitiminin süresi. Öğrenci düzeyinde ki değişkenlere bakıldığında okul öncesi eğitim geçmişleri, cinsiyet, anneye ait eğitim ve meslek durumları değişkenleri kullanılmıştır. Böylece, PISA fen sınavlarındaki fen testi puanları kullanılarak, ileriki fen başarısını açıklamada hangi değişkenlerin gerçekte anlamlı bir etkisi olduğunu bulmak amaçlanmıştır. Çalışma bulguları, okul öncesinde yapılan kamu harcamalarının, öğretmen öğrenci oranlarının, yetişkin okur-yazarlık oranı, kişi başına düşen gelir düzeyinin ileriki fen başarısı üzerinde etkili olduğunu ortaya çıkarmıştır. Ayrıca, yetişkin okur-yazarlık değişkeni her üç ülke grubu içinde anlamlı çıkan tek değişkendir. Buna ek olarak, öğrenci düzeyinde yapılan analiz sonuçları, anne eğitim düzeyi ve okul öncesinde geçirilen zaman arttıkça, öğrencilerinin PISA fen testindeki başarılarının da arttığını ortaya çıkarmıştır. Bunlara ek olarak, cinsiyet ve annenin mesleği ileriki fen başarısını etkileyen diğer faktörler arasındadır. Çalışma sonuçları, her bir gösterge bazında, Türk okul öncesi eğitim vizyonunun geliştirilmesinde önemli çıkarımlar sunmaktadır. Üstelik sonuçlar, okul öncesi eğitiminde uluslararası eğilimi yakalamanın Türkiye için ne kadar önemli olduğunu da göstermiştir.
Özet (Çeviri)
The main aim of this study was to investigate the effectiveness of early childhood education on children's subsequent science competency in PISA assessment. In doing so, the influence of country-level and student-level factors on children's later competency on the PISA science literacy were also examined. Country-level indicators were determined following variables from past records: public and private expenditure in pre-primary education, pupil-teacher ratio, enrolment rate in pre-primary, duration in pre-primary, starting age to pre-primary education, individual countries adult literacy rate, and income per capita. As for student-level indicators, these are: attending pre-primary education, level of mother's education, mother's occupation, and student's gender. By using PISA science scores for both country-level and student-level analysis, the indicator which serves as the most significant predictor in explaining later science competency was examined. According to this study's findings, public expenditure, pupil-teacher ratio, income, adult literacy rate and starting age to pre-primary education were effective factors influencing children's subsequent science performance on the PISA assessment. Furthermore, adult literacy rate was the only variable which had significant influence on later science performance for three country groups. Moreover, student-level analysis revealed that children perform better in the PISA science literacy as their number of years of attendance in pre-primary education and level of their mother's education increase. Additionally, mother's occupation and student's gender also have potential influence on later science competency. The findings also have important implications for improving the provision of Turkish early childhood education in each of these indicators. Moreover, there is an urgent need to keep up with the international trend in pre-primary education.