Women health-related physical activity program participants' perceived autonomy support and basic psychological needs in exercise at a university setting
Üniversite ortamında sağlıkla ilgili fiziksel aktivite programına katılan kadınların egzersizde algılanan özerklik desteği ve temel psikolojik ihtiyaçları
- Tez No: 379941
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA LEVENT İNCE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Kadınlar, Sağlık için Fiziksel Aktivite, Algılanan Özerklik Desteği, Temel Psikolojik İhtiyaçlar, Women, Health-Related Physical Activity, Perceived AutonomySupport, Basic Psychological Needs
- Yıl: 2014
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 118
Özet
Bu çalışmanın amacı; öz belirlenim kuramı ve transteorik modeli kullanarak üniversite ortamında sağlıkla ilgili fiziksel aktivite katılımcılarının egzersizde algılanan özerklik desteği ve temel psikolojik ihtiyaçlarının egzersiz değişim basamakları (eğilim öncesi, eğilim, hazırlık, eylem ve devamlılık), tercih edilen fiziksel aktiviteler (aerobik, kas dayanıklılığı ve esneklik), katılım sıklığı (fiziksel aktivitede bulunulan haftanın günleri) ve iş türüne (öğrenci, yönetici ve akademik personel) göre incelemektir. Örneklem, bir üniversitede Zumba, Freestyle Combat, Pilates, Powerstep ve Yogayı içeren sağlıkla ilgili fiziksel aktivite derslerine katılan 175 kadından (M yaş= 25.07, SD= 7.17) oluşmuştur. Katılımcılar Algılanan Özerklik Desteği, Egzersizde Temel Psikolojik İhtiyaçlar ve Uluslararası Fiziksel Aktivite ölçeklerini doldurmuştur. Veri analizinde ANOVA ve MANOVA kullanılmıştır. Bulgular özerklik desteği algısının egzersiz değişim basamaklarına göre anlamlı bir şekilde farklı olduğunu ortaya koymuştur (p.05). Egzersizde temel psikolojik ihtiyaçlar ile ilgili bulgular katılımcıların aktivite tercihi ve iş türüne göre anlamlı fark olduğunu ortaya çıkarmıştır (p.05). Egzersizde algılanan temel psikolojik ihtiyaçlar ile katılımcıların egzersiz değişim basamakları ve aktivitelere haftalık katılım sıklığı arasında anlamlı bir fark saptanmamıştır (p>.05). Sonuç olarak, katılımcıların algıladıkları özerklik desteği egzersiz değişim basamaklarına göre; egzersizde temel psikolojik ihtiyaçları ise tercih ettikleri fiziksel aktivite ve iş türüne göre farklılık göstermektedir. Sağlıkla ilgili fiziksel aktivite programlarını sunanlar ve eğitmenler; sağlıkla ilgili fiziksel aktivite katılımcısı olan kadınların ihtiyaçlarını karşılamak için algılanan özerklik desteği ve temel psikolojik ihtiyaçları egzersiz değişim basamakları, tercih edilen fiziksel aktivite ve iş türüne göre değerlendirmelidirler.
Özet (Çeviri)
Using self-determination theory and trans-theoretical model, the aim of this study was to examine the women health-related physical activity participants' perceived autonomy support and basic psychological needs in exercise in terms of their exercise stages of change (five stages including pre-contemplation, contemplation, preparation, action and maintenance) preferred physical activities (aerobic vs muscular endurance & flexibility), frequency of participation (weekly number of days in physical activity) and job type (student, administrative staff and academic staff) at a university setting. The sample consisted of 175 women participating in health related physical activity classes including Zumba, Power Step, Pilates, Free-style Tempo, Free Style Combat, Yoga and Total Body at a university (M age= 25.1, SD= 7.2). Participants completed the Perceived Autonomy Support, Basic Psychological Needs in Exercise Setting and Physical Activity Stages of Change Questionnaires. Data analyzed by using one-way ANOVA and one-way MANOVA. Findings indicated that perceived autonomy support was significantly different by exercise stages of change (p.05). Findings on psychological needs in exercise revealed that there was a significant difference by participants' preferred physical activities and job type (p.05). There was no significant difference in the basic psychological needs in exercise by participants' stages of change and weekly frequency of exercise (p>.05). In conclusion, findings indicated that participants' perceived autonomy is differed by exercise stages of change level, and basic psychological needs in exercise is differed by preferred physical activities and job type. In order to meet the needs of women health related physical activity program participants in the university setting, physical activity program providers and instructors should consider perceived autonomy support and basic psychological needs by exercise stages of change preferred physical activities and job type.