The relatedness of attention deficit hyperactivity and conduct disorder symptoms to substance use and internet addiction: Importance of negative life events
Dikkat eksikliği hiperaktivite ve davranış bozukluğu semptomlarının madde kullanımı ve internet bağımlılığı ile ilişkisi: Olumsuz yaşam olaylarının önemi
  1. Tez No: 379950
  2. Yazar: SEDA MEŞELİ ALLARD
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TÜLİN GENÇÖZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu, Davranış Bozukluğu, Madde Kullanımı, İnternet Bağımlılığı, Olumsuz Yaşam Olayları, Attention Deficit Hyperactivity Disorder, Conduct Disorder, Substance Use, Internet Addiction, Negative Life Events
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 235
Özet
Bu çalışmanın amacı demografik özelliklerin (cinsiyet, yaş, sınıf, ebeveyn eğitim düzeyi, kişinin büyüdüğü yer, gelir, ebeveyn sigara içme durumu) çocukluk çağı dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu (DEHB), yetişkin DEHB, davranış bozukluğu, nikotin bağımlılığı, internet bağımlılığı, psikopatoloji ve güncel olumsuz yaşam olayları üzerindeki grup farklılıklarını incelemektir. İkinci olarak, bu araştırma, hayat boyunca alkol, sigara ve esrar kullanıp kullanmamanın ve son 6 ay içinde bu maddelerin kullanma sıklığının çocukluk çağı DEHB, yetişkin DEHB, davranış bozukluğu, nikotin bağımlılığı, internet bağımlılığı, psikopatoloji ve güncel olumsuz yaşam olayları üzerindeki grup farklılılarını araştırmayı amaçlamıştır. Araştırmanın üçüncü amacı, araştırma ölçütleri arasındaki ilişkiyi incelemektir. Araştırmanın dördüncü ve son amacı, psikopataloji ile internet ve nikotin bağımlılıklarını yordayan faktörleri belirlemektir. Çalışmanın verisi, yaşları 18 ile 47 arasında değişen 530 Türk üniversite öğrencisinden toplanmıştır. Sonuçlar, DEHB semptomlarının madde kullanımı (alkol, sigara ve esrar) ve internet bağımlılığı ile, davranış bozukluğu semptomlarının ise sigara kullanımı ile pozitif yönlü bir ilişkisi olduğunu ortaya koymuştur. Bunun yanında, DEHB semptomlarının etkisi kontrol edildiğinde, davranış bozukluğu semptomlarının, nikotin ve internet bağımlılıkları ile pozitif yönlü bir ilişkisi olduğu ortaya konulmuştur. Tüm bunlara ek olarak, araştırmanın sonuçları DEHB ve davranış bozukluğu semptomları ile güncel olumsuz yaşam olaylarının yüksek seviyelerinin psikopatalojinin yüksek seviyeleri ile ilişkili olduğunu ortaya koymuştur. Sonuçlar ayrıca göstermiştir ki, davranış bozukluğu ve DEHB semptomlarının etkisi kontrol edildiğinde, güncel olumsuz yaşam olayları, internet ve nikotin bağımlılıkları ile pozitif yönlü bir ilişki içindedir.
Özet (Çeviri)
The present study aimed to examine the differences in demographic variables (i.e., gender, age, class, parental education level, residence, income and parental smoking status) on childhood attention deficit hyperactivity disorder (ADHD), adult ADHD, conduct disorder (CD), nicotine dependence, internet addiction, psychopathology and current negative life events. Second, the study aimed to investigate the differences in ever using alcohol, cigarette and marijuana across lifetime, and the frequency of alcohol, cigarette and marijuana use in the previous 6 months on childhood ADHD, adult ADHD, CD, nicotine dependence, internet addiction, psychopathology and negative life events. The third aim of the study was to examine the relationships between all measures of the study. The forth aim was to determine the associated factors of psychopathology, internet addiction and nicotine dependence. Data was collected from 530 Turkish college students whose ages differ from 18 to 47 years old. The results revealed that there was an important effect of ADHD symptoms on substance use (i.e., alcohol, cigarette and marijuana) as well as on internet addiction, and CD symptoms on cigarette use. Moreover, CD symptoms were positively associated with nicotine dependency and internet addiction, even when the effect of ADHD symptoms was controlled. Additionally, results stated that high levels of ADHD and CD symptoms as well as current negative life events were associated with high levels of current psychopathology. The results also indicated that current negative life events were positively correlated with internet addiction and nicotine dependence, even after the effects of CD and ADHD symptoms were controlled.