Displaying the empire: A search for self representation of the Ottoman Empire in the international exhibitions of the nineteenth century
İmparatorluğu sergilemek: Ondokuzuncu yüzyıl uluslararası sergilerinde Osmanlı İmparatorluğu'nun temsili
  1. Tez No: 379951
  2. Yazar: ECE ÖZÇERİ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SELÇUK DURSUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Uluslararası Sergiler, Temsiliyet, Kültürel Temsiliyet, Osmanlı Kimliği, International Exhibitions, Self-Representation, Cultural Representation, Ottoman identity
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ortadoğu Araştırmaları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 157
Özet
Bu tezin amacı Osmanlı İmparatorluğu'nun on dokuzuncu yüzyıl uluslararası sergilerine katılımını incelemektir. Uluslararası sergiler, on sekizinci yüzyıldan itibaren başlayan devrimlerin ortaya çıkardığı ekonomik, sosyal ve politik alanlardaki radikal değişiminin ürünü olarak görülebilir. Sergiler genellikle ticari merkezler olarak değerlendirilse de aynı zamanda on dokuzuncu yüzyıl devletlerinin bütün güç ilişkilerinin de gözler önüne serildiği alanlardır. Uluslararası sergilerde, on dokuzuncu yüzyıl dünyası Batı ve diğerleri şeklinde iki parçaya ayrılmıştı. Bu iki parçalı dünyaya göre, uluslararası sergilerde teknoloji, bilim ve sanayi gibi kavramlar Batı'ya ait kavramlar olarak kabul edilirken; Doğu ise geri kalmışlık, batıl ve mamul üretim ile ilişkilendiriliyordu. Sergilerde, Doğulu katılımcılar Batılıların Doğu'ya ilişkin merak duygularını gideriyor ve sergilerin eğlence kısmında yer alıyordu. Bu çalışmada, bu iki parçalı temsilde iki kategoriye de tam olarak oturtulamayan Osmanlı Devleti'nin uluslararası sergilere katılma amacı incelenmektedir. Bu bağlamda sergilerin on dokuzuncu yüzyılda ortaya çıkan barış dönemi, maddi gelişme ve sömürgeciliğin etkisiyle ticari ilişkiler için organize edilen alanlar olma amacını aşması ve devletlerin kültürel kimliklerini sergiledikleri alanlara dönüşmeleri üzerinde durulmuştur. Osmanlı İmparatorluğu'nun sergilere katılım amacının, sergilerin bu dönüşümünden yararlanarak, uluslararası kamuoyunda doğru bir Osmanlı temsili ortaya koymak olduğu vurgulanmıştır. Osmanlı zihniyetinin vii uluslararası sergilerin yalnızca ticari merkezler olmadığı aynı zamanda temsiliyet alanları da olduğunun farkına varması üzerinde durulur.
Özet (Çeviri)
The aim of this thesis is to examine the participation of the Ottoman Empire to international exhibitions in the nineteenth century. The international exhibitions were the outcomes of the radical changes in economic, social and political structure brought out by the revolutions of the eighteenth century. Although, exhibitions are generally evaluated as commercial centers, they were, at the same time, spheres in which the nineteenth century states' entire power relations were displayed. In the international exhibitions, the world of the nineteenth century was divided into two parts. According to this two-parted world, it is considered that the concepts like technology, science and industry belong to the West; on the other hand, the East was associated with backwardness, superstition and manufacture. In the exhibitions, the Eastern participants answered the West's sense of wonder about the East and they were involved in the amusement part of the exhibitions. In this study, I examine the motives of the Ottoman Empire, which cannot be classified under these binary categories, in participating the international exhibitions. In this regard, I focused mainly on the transformation of the exhibitions towards the platforms, where the states displayed their cultural identities with the impact of the peace period, the material progress and colonialism, all of which surpassed their initial commercial agenda. The aim of the Ottoman Empire to participate in the exhibitions was emphasized as an attempt to display an accurate Ottoman representation in the international public by benefiting from the transformation of the exhibitions. I argue that the Ottoman mind realized that the international exhibitions were not only commercial centers but also arenas for self representation.