School-based disaster education through curricular and extra-curricular activities: A comparative case study
Okulda öğretim programı ve program dışı etkinlikler yoluyla afet eğitimi: Karşılaştırmalı örnek olay çalışması
- Tez No: 379952
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİ YILDIRIM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Afet Eğitimi, Okul Tabanlı Afet Eğitimi, Program Dışı Etkinlikler, ve Afete Hazırlık, Disaster Education, School-Based Disaster Education, Extra-Curricular Activities, and Disaster Preparedness
- Yıl: 2014
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 210
Özet
Bu çalışmanın amacı, orta okul düzeyinde öğretim programlarında yer alan afet eğitiminive program dışı etkinlikler yoluyla afet eğitimini incelemek ve bu süreçlerin konuyla ilgili farkındalıklarının ve afetlerle baş edebilme kapasitelerinin arttırılmasına, ve acil bir durum anında gerektiği gibi davranabilme bilgi ve becerilerinin geliştirilmesine, öğretmenlerin afet eğitimine karşı yaklaşımlarına etkilerini ortaya koymaktadır.Çalışmanın katılımcıları, Kocaeli ilinde bulunanOkul A'dan 251 öğrenci ve 6 öğretmen, ayrıca, Okul B'den 95 öğrencidir. Araştırma için veriler, araştırmacı tarafından geliştirilen açık uçlu sorulardan oluşan bir öğrenci anketive Okul A'da görev yapan 6 öğretmen ve 3 öğrenci ile yarı yapılandırılmış görüşme tekniği aracılığıyla toplanmıştır. Elde edilen nitel veriler, içerik analizi yöntemi kullanılarak analiz edilmiştir, nicel veriler ise betimsel analizlere tabi tutulmuştur. Çalışmanın bulgularına göre, programda yer alan afet eğitiminin yanı sıra program dışı etkinliklerle zenginleştirilmiş afet eğitimine katılan öğrencilerde afet konularıyla ilgili farkındalıkları ve bulundukları bölge itibariyle deprem risk algıları daha yüksek çıkmıştır. Ayrıca, afet anında uygulanması gereken güvenlik davranışlarını bu öğrenciler daha iyi ve depreme karşı evde alınması gereken önlemler konusunda da daha bilinçli oldukları ortaya çıkmıştır. Bu öğrencilerin evinde depreme karşı alınması gereken pek çok temel önlem mevcuttur. Bu önlemler öğrencilerin okulda edindikleri bilgileri aileleriyle paylaştıklarına ilişkin bir gösterge olabilir. Çalışmanın sonuçları, öğrencilere daha çok katılımcı bir ortam sağlayan ve program dışı aktivitelerle zenginleştirilmiş bir afet eğitiminin konularla ilgili farkındalık, afetlere karşı kişisel hazırlık, evde alınması gereken önlemler ve konuyla ilgili öğrenci ve aile arasındaki etkileşimi üzerine etkileri konusunda önemli öneriler ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this research study is to examine formal disaster education implemented in elementary schools, and to investigate how disaster education taking place in the schools through extra-curricular activities raise awareness of and build the capacity of students; and teachers to prevent and respond appropriately to disasters. Participants of the study were 251 students at 5th grade level through 8th grade level in SchoolA implementing both curricular and extra-curricular approaches in disaster education and 95 students at 6th grade level through 8th grade level in SchoolB implementing only curricular approaches, and 6 teachers working in SchoolA in Kocaeli. An open-ended questionnaire developed by the researcher, and semi-structured interviews with three students from and six teachers in School Awere used for data collection. The qualitative data were analyzed through content analysis, and quantitative data were subjected to descriptive statistical analysis. The results revealed that students who went through both curricular and extra-curricular activities had higher awareness about disaster-related issues, vital safety-related actions were well known by those students, and major household preparedness and mitigation measures against, particularly earthquakes, were more adopted compared to the students who participated in only curricular disaster education. The conclusionshave implications for disaster education through extra-curricular activities on immediate outcomes such as awareness, personal preparedness, home-based preparedness, and encouragement of child-parent communication.