Effects of using manipulatives on seventh grade students' achievement in transformation geometry and orthogonal views of geometric figures
Somut materyal kullanımının yedinci sınıf öğrencilerinin dönüşüm geometrisi ve geometrik figürlerin farklı yönlerden görünümleri üzerindeki başarılarına etkisi
  1. Tez No: 379954
  2. Yazar: KERİM ENKİ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÇİĞDEM HASER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Somut Materyal, Geometrik Figürler, Dönüşüm Geometrisi, Manipulative, Geometric Figures, Transformation Geometry
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İlköğretim Fen ve Matematik Alanları Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 121
Özet
Bu çalışmanın amacısomut materyal kullanımının yedinci sınıf öğrencilerinin dönüşüm geometrisi ve geometrik figürlerin farklı yönlerden görünümleri üzerindeki başarılarına etkisini incelemektir. Bu çalışma aynı zamanda öğrencilerin materyal kullanımı hakkındaki görüşlerini incelemeyi de amaçlamıştır. Bu çalışma 2012-2013 eğitim-öğretim yılının Bahar döneminde Ankara'nın Keçiören ilçesinde bir ilköğretim okulunda 73 öğrencinin katıldığı denkleştirilmemiş grup öntest-sontest araştırma deseni ile gerçekleştirilmiştir. Araştırmacının matematik öğretmeni olduğu iki sınıf deney (DG) ve kontrol (KG) grubu olarak rastgele atanmıştır. DG öğrencileri aktivitelerde materyaller (birim küp, simetri aynası ve asetat kağıdı) kullanırken, KG öğrencileri hiç bir materyal kullanmadan aktiviteleri tamamlamıştır. Araştırmacının geliştirdiği Uzamsal Başarı Testi, öntest ve sontest olarak uygulanmıştır. Bağımsız örneklem T-testinin sonuçları DG ile KG öğrencilerinin sontest puanları arasında istatiksel olarak anlamlı bir fark bulunamadığını göstermiştir. DG öğrencilerinin çoğunun kullanılan materyaller hakkında pozitif düşüncelere sahip olduklarını ortaya çıkarmıştır.
Özet (Çeviri)
The purpose of the present study was to investigate the effects of using manipulatives on seventh grade students' achievement in transformation geometry and orthogonal views of geometric figures. This study also aimed to investigate students' views about using manipulatives. The study was conducted in one elementary school in Keçiören district of Ankara in the Spring semester of 2012-2013 academic year. The study employed a static group pretest-posttest research design with 73 seventh grade students. Two classes, instructed by the researcher, were randomly assigned as experimental and control groups. Experimental group (EG) students interacted with manipulatives (unit cubes, symmetry mirror, and acetate paper) during the activities and control group (CG) students received regular instruction without using any manipulatives in activities. Achievement Test in Spatial Ability (ATSA), which was prepared by the researcher, was administered to students as pretest and posttest. The results of the Independent Samples T-test showed that there was no statistically significant mean difference between EG and CG. The other findings of the study revealed that most of the students in the experimental group indicated their positive attitude toward using manipulatives in mathematics lessons.