A solution to the knowability paradox and the paradox of idealization in modal epistemic languages
Kipsel-bilgisel dillerde bilinebilirlik paradoksu ve idealleştirme paradoksunun bir çözümü
- Tez No: 379956
- Danışmanlar: PROF. DR. TEO GRÜNBERG
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Felsefe, Philosophy
- Anahtar Kelimeler: Bilinebilirlik Paradoksu, İdealleştirme Paradoksu, Kipsel-Bilgisel Diller, Olanaklı-Dünyalar Anlambilimi, The Knowability Paradox, The Paradox of Idealization, Modal Epistemic Languages, Possible World Semantics
- Yıl: 2014
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 121
Özet
İnsanlar sonlu bilgi edinme yetenekleriyle donatılmıştır, dolayısıyla hiçbir zaman bilinmeyen doğrular olacaktır. Bu olgu, bilinmeyen doğruların varlığı savı (NO) ile ifade edilmektedir. Öte yandan birçok felsefeci, özellikle anlambilimsel antirealistler, bilinmeyen doğrular da dahil olmak üzere, tüm doğruların bilinebileceğini savunurlar. Bu sav bilinebilirlik ilkesi (KP) ile ifade edilir. Bilinebilirlik Paradoksu olarak bilinen paradoks, (NO) ve (KP)'den çelişki türetilmesi sonucu olarak ortaya çıkar. Bu paradoksun çözümü olarak (NO) savını, gerçek özneler tarafından hiçbir zaman bilinmeyecek doğruların varolduğu iddiası olarak yorumlayacağız. Böyle bir yorumlama yoluyla, (NO) ile (KP)'den bu tür bir çelişkinin türetilmesinin engellenebileceğini göstereceğiz. Ayrıca İdealleştirme Paradoksu olarak bilinen paradoksa da bir çözüm getiriyoruz. Bu paradoks, ilk bakışta kabul edilebilir üç öncülden bir çelişkinin türetilmesi sonucu olarak ortaya çıkar. Birinci öncül, sadece idealleşmiş özneler tarafından bilinebilen doğruların varlığını dile getiren (FU) savıdır. İkinci öncül, idealleşmiş özne olmadığını dile getiren (NI) savıdır. Üçüncü öncül ise yukarıda bahsedilen bilinebilirlik ilkesi (KP)'dir. Bu paradoksun çözümü olarak (NI) savını, hiçbir gerçek öznenin idealleşmediği şeklinde yorumlayacağız. Böyle bir yorumlama yoluyla (FU), (NI) ve (KP)'den bu tür bir çelişkinin türetilmesinin engellenebileceğini göstereceğiz.
Özet (Çeviri)
Human beings are endowed with finite cognitive capacities so that there are forever unknown truths. This fact is stated by non-omniscience thesis (NO). On the other hand many philosophers, especially semantic anti-realists, hold that all truths (even the unknown ones) are knowable, and this is stated by the knowability principle (KP). The so-called Knowability Paradox consists in the derivation of a contradiction from the conjunction of (NO) and (KP). We shall show that the derivation of such a contradiction can be blocked by interpreting (NO) as the thesis that there are truths forever unknown to actual agents. We further provide a solution to the so-called Paradox of Idealization which consists in the derivation of a contradiction from the following, initially plausible, premises. First, thesis (FU) stating that there are feasibly unknowable truths in the sense of truths knowable only by idealized agents, second, thesis (NI) stating that there are no idealized agents, and third, above mentioned thesis (KP). We show that by interpreting (NI) as stating that no actual agent is idealized, the derivation of contradiction from the conjunction of (FU), (NI), and (KP) is blocked.