Advice utilization and decision performance under random advice
Rassal tavsiyeden yararlanma ve karar performansı
- Tez No: 379957
- Danışmanlar: DOÇ. DR. M. SİNAN GÖNÜL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Rassal öneri, Öneri alma, hakem-danışman sistemi, Öneri kullanma, Karar analizi, Random advice, Advice taking, Judge-advisor system, Advice utilization, Decision analysis
- Yıl: 2014
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 107
Özet
Karar alırken tavsiye almanın önemi son 25 yıldır gitgide artmaktadır (İlk çalışma 1986 yılında Brehmer ve Hagafors tarafından yapılmıştı). Öneri alma konusundaki mevcut çalışmalar tavsiye kullanımıyla ilgili rasgele veya doğru tavsiye gibi farklı tavsiye türlerini göz önünde bulundurarak çeşitli numerik teknikler kullanmışlardır (Bonaccio ve Dalal'ın 2006 yılında yaptığı literatür taramasına bakılabilir). Bu tezde rasgele tavsiye metodu kulanılmış ve deney çalışması yoluyla yargısal tahminlerde çokça kullanılan numerik teknikler (formül-tabanlı, regresyon-tabanlı ve ölçek-tabanlı) karşılaştırılmış ve insanların öneriden yararlanmasıyla kararlarlarındaki tutarlılık performansı arasındaki ilişki incelenmiştir. Tespitler ve sonuçlar açıklanarak ileriki dönemler için hangi alanlar üzerinde çalışılabileceği önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
The importance of advice taking in decision making has been arising for two and a half decades (first paper was published by Brehmer & Hagafors in 1986). The existing research in advice taking has suggested numerous measurement techniques that are utilized under different types of advice such as random advice and perfect advice (for review see Bonaccio & Dalal, 2006). In this thesis using the random advice framework, through an experimental design, I compare some of formula-based, regression-based and scale-based techniques of advice utilization that are widely used in judgment tasks and test the decision performance of decision makers based on advice utilization. Results and general findings derived from these experiments are summarized and suggestions for future research on advice taking are offered.