Prediction of parenting styles from child and maternal temperamental characteristics
Çocuğun ve annenin mizaç özelliklerinden ebeveynlik stillerinin yordanması
- Tez No: 379955
- Danışmanlar: PROF. DR. SİBEL KAZAK BERUMENT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Çocuk Mizacı, YetiĢkin Mizacı, Ebeveynlik, Duygusal Ġstismar, Child Temperament, Adult Temperament, Parenting, Emotional Maltreatment
- Yıl: 2014
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 209
Özet
Bu çalışmanın amacı uyuşma düzeyi kuramı çerçevesinde çocuk ve anne mizaç özelliklerinden ebeveynlik stillerini yordamaktır. Katılımcılar Ankara‟daki düşük, orta ve yüksek sosyoekonomik düzeydeki bölgelerde bulunan çocuk yuvalarına devam eden 3-4 yaş grubundaki çocukların anneleri ve öğretmenlerinden oluşmaktadır. Anneler çocuk mizacını, yetişkin mizacını ve ebeveynlik tutumlarını değerlendiren ölçekleri doldurmuşlardır. Öğretmenler de çocuk mizaç ölçeğini doldurmuşlardır. Çalışmada, 3 grup hiyerarşik regresyon analizi yapılmıştır. Annelerden gelen ölçekler kullanılarak, birinci analiz grubunda, anne ve çocuk mizaç özellikleri analize tek başlarına girildikten sonra bu özellikler arasındaki etkileşimler test edilmiştir. İkinci analiz grubunda aynı etkileşimler öğretmenlerden gelen anketlere göre test edilmiştir. En son yapılan regresyon analizi grubunda ise çocuk mizaç özellikleri arasındaki etkileşimler test edilmiştir. Üç analiz grubunda da anlamlı ilişkiler bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
The purpose of the current study is to predict parenting styles from child and maternal temperamental characteristics in the scope of Goodness of Fit Theory. Participants were the mothers and teachers of 3 and 4 year-old children recruited from childcare centres in the low, middle and high class communities in Ankara. Mothers completed the scales assessing child temperament, adult temperament and parenting attitudes. Teachers completed the child temperament questionnaire. Three sets of hierarchical multiple regression analysis were performed for the study. In the first one, interactions between child and mother temperamental characteristics based on mother reports were tested after individual temperamental characteristics were added. In the second one, based on the reports of teachers, the same interactions were tested. In the last set of regression analysis, the interactions within child temperamental characteristics was tested. Significant relations were found in three sets of regression analyses.