Political economy of cocoa: The case of Ghana
Kakao'nun politik ekonomisi: Gana vakası
- Tez No: 379969
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET FATİH TAYFUR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Uluslararası İlişkiler, Economics, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Politik ekonomi, Gana, Kakao üretimi yapan küçük çiftçi, Kakao, Political economy, Ghana, Smallholder Farmer, Cocoa
- Yıl: 2014
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 153
Özet
Bu tezde Uluslararası Politik Ekonomi'nin objektifinden Gana'nın kakao sektörü ve ülkenin dış politikası analiz edilecektir. Bu makalede tarihi değişim bağlamında bağımsızlık öncesinden (1890lar) bağımsızlık sonrası döneme kadar Gana'nın siyasi evrimi, ekonomi ve sosyal yapıları ve dış politikası incelenmiştir. Analizin odak noktası, çağdaş Gana'da refahın ana kaynağı olan Gana ekonomisinin kakao yan sektörüdür. Çalışma, temel aktörleri (uluslararası ve yerel), onların rollerini, çıkarlarını ve sahip oldukları güçleri, bu yetkiyi nereden ve nasıl elde ettiklerini, Kakao yan sektöründeki ortaklıkları ve yetkinin dağılımının bu aktörlerin endüstriden ne ölçüde, ne zaman ve nasıl faydalandıkları konusuna nasıl yansıdığını saptamayı amaçladığı için ''Cui bonno?'' yada 'kim faydalanıyor?'' sorusu araştırmanın merkezidir. "Kakao üretimi yapan küçük çiftçiler kendi üretiminden neden bu kadar az gelir elde ediyor?'' sorusu bu çalışmada cevabı aranan sorulardan biridir. Doğal olarak, bu cevap çok uluslu kakao üreticilerinin ve imalatçılarının yerel ve küresel kakao ekonomisi üzerinde hakim olduğu güç ve etkinin kökenleri ve yapısını da kapsamaktadır.
Özet (Çeviri)
This thesis analyses the Ghanaian cocoa sector from the lens of International Political Economy. The essay examined the evolution of Politics, economics and social structures and the foreign policy of Ghana from pre-independence (1890s) to post-independence era (2012). The cocoa sub-sector of the Ghanaian economy, which has been a major source of wealth in contemporary Ghana, is the focus of analysis. The question ''Cui bonno?'' Or ''who benefits?'' is central to the investigation as the study tried to identify the major actors (international and local), their roles, interests and the powers they possess, where and how they derive their power, alliances in the Cocoa sub-sector and how the distribution of power reflects to an extend what, when and how actors benefit from the industry. "Why the smallhoder cocoa farmer does gets so little from his cocoa''? Is one of the questions to which an answer is sought in this study. Naturally, this answer also covers the origins and structure of the power and influence that the multinational cocoa processors and manufacturers hold over the domestic and global cocoa economy.