The experience of marriage: A comparative study of Gustave Flaubert's Madame Bovary and Halit Ziya Uşakligil's Aşk-ı Memnu with a psychoanalytic feminist perspective
Evlilik deneyimi:Gustave Flaubert'in Madame Bovary ve Halit Ziya Uşaklıgil'in Aşk-ı Memnu romanlarına psikoanalitik feminist bir bakış
- Tez No: 379970
- Danışmanlar: PROF. DR. FATMA YILDIZ ECEVİT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fransız Dili ve Edebiyatı, Karşılaştırmalı Edebiyat, Türk Dili ve Edebiyatı, French Linguistics and Literature, Comparative Literature, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Madame Bovary, Aşk-ı Memnu, Psychoanalytic Feminism, 19thcentury Marriage, Adultery by Women
- Yıl: 2014
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kadın Çalışmaları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 106
Özet
Bu tez, Gustave Flaubert tarafından 1856 yılında yazılan Madame Bovary ve Halit Ziya Uşaklıgil tarafından 1899 yılında yazılan Aşk-ı Memnu romanlarını Sigmund Freud'un toplumsal cinsiyet oluşumu kavramına dayalı olan psikoanalitik feminist bakış açısıyla analiz etmeyi ve karşılaştırmayı amaçlar. Çalışmada, romanlardaki evliliklerin erkek egemen bir toplumda 'kadın' olma durumunun gerekliliği olduğu ve kadın aldatmasının bu erkek egemen toplumlardan alınan bir nevi intikam olduğu savunulmaktadır. Öncelikli olarak, psikoanalitik feminizme gore, toplumsal cinsiyet rolleri çocukluk dönemi esnasında inşa edilir ve bu durum romanlarda Emma ve Bihter isimli kadın karakterlerin evliliklerinin arkasındaki ana sebeptir. Diğer yandan da, çocukluk dönemi sırasında bilinç dışında bastırılmış düşünceler uygun ortamı bulduğunda ortaya çıkar ve bu vaka her iki romanda da kendini aldatma yoluyla göstermiştir. Aynı zamanda, 19.yüzyıl dönemi dikkate alındığında kadın karakterin intiharını yazarların ödedikleri bir bedel olarak yorumlanabilir. Karşılabilecekleri sosyal baskı ve tepkiyi zaten önceden tahmin eden yazarlar kadın karakterleri sosyal olarak tabu olan bir konuyla sunduktan sonra romanlarda yaşatamazlardı. Ayrıca, bu çalışma her iki roman yazarının da kadın karakterlerin evlilik, aldatma ve intihar esnasında kendilerini sorgulayışlarını ve içsel monologlarını verirken pozitif bir tutum sergilendiklerini göstermektedir. Bu kuramsal çerçevede yapılan karşılaştırmalı çalışma kadın yaşamında evlilik ve aldatma konularının karşıklığına ve evrenselliğine dikkat çekmeyi ve feminist düşüncenin yaklaşımına bu konuda katkıda bulunmayı amaçlar.
Özet (Çeviri)
Elaborating on the 19th century novels, Madam Bovary (1856) by Gustave Flaubert and Aşk-ı Memnu (1899) by Halit Ziya Uşaklıgil, this thesis aims to analyze and compare the two novels from a psychoanalytic feminist point of view, based originally on Sigmund Freud's ideas on gender construction. It argues that the marriage in the novels is a social requirement of being a woman in a patriarchal society and the adultery by women might be a way of taking revenge from the patriarchal society. According to the psychoanalytic feminism, for one thing, gender roles are constructed during childhood and in the novels, this fact the main reason behind female characters' marriage, Emma and Bihter. For the other, the repressed thoughts in the unconscious mind during the childhood might reveal when they find a suitable atmosphere and it is shown in the form of adultery in both novels. Adultery also might be a way of taking revenge from the social gender requirements constructed by the patriarchal society for women. Moreover, when 19th century as a period is taken into account, the suicide could be interpreted as the forfeit that female characters pay. Because already forecasting the social pressure and reaction they might face, the writers would not be able to make the characters continue their lives after presenting them involved in a socially taboo issue. This study also demonstrates that writers of the two novels have a supportive attitude towards female characters while presenting the questionings and self-monologues during marriage, adultery and suicide. The comparative analysis of the novels within this theoretical framework aims to demonstrate the complexity and universality of the issues of marriage and adultery in women's life, providing further food in the area of feminism.