Decisions and justifications of Turkish children about social exclusion/inclusion concerning gender, disadvantaged groups and aggressiveness in relation to age and prosocial behaviour
Türk çocuklarının cinsiyet, dezavantajlı gruplar, ve saldırganlık bağlamında sosyal dışlama/dahil olma içeren durumlara verdiği yanıt ve doğrulamaların, yaş ve olumlu sosyal davranış kavramları bakımından değerlendirilmesi
  1. Tez No: 379978
  2. Yazar: BUSE GÖNÜL
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BAŞAK ŞAHİN ACAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Dışlama/dahil etme yargılamaları, yaş, olumlu sosyal davranış, Exclusion/inclusion judgments, age, prosocial behavior
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 149
Özet
Bu çalışmanın temel amacı Türk çocuklarının dışlama/dahil etme içeren durumlarda verdikleri kararları ve doğrulamaları cinsiyet, dezavantajlı gruplar ve saldırganlık temalarında ve farklı sosyal bağlamlarda incelemektir. Ayrıca konuda bütüncül bir görüşe sahip olabilmek adına, yaş ve özgeci davranışların bu dinamikteki rolü incelenmiştir. Çalışmaya katılan 10 ve 13 yaş gruplarından toplam 150 çocuk, günlük ilişkiler, grup aktiviteleri ve hikaye tamamlama olmak üzere toplam üç çalışmaya katılmışlardır. Çocukların günlük aktiviteleri değerlendirmeleri incelendiğinde, karar ve doğrulamalarında baskın seçimleri olduğu gözlemlenmiştir. Çocukların grup aktivitleri ile ilgili yaptıkları değerlendirmelerde ise ahlaki değerler, sosyal normlar ve grup işleyişini göz önünde bulundurdukları, yaşın ve özgeci davranışların bu değerlendirmelerde etkili olduğu bulunmuştur. Buna ek olarak, dezavantajlı gruplar ve saldırganlık temalarında, yaş ve özgeci davranışlardan bağımsız bir genel seçim yönelimi bulunmuştur. Bu konuda ilk defa kullanılan hikaye tamamlama çalışmasında, küçük çocukların daha çok dahil etme davranışı gösterdiği, buna rağmen, sadece saldırganlık temasını içeren hikayede daha çok dışlama yaptıkları bulunmuştur. Çalışmanın teorik ve pratik katkıları, eksiklikler ve ileriki çalışmalar için öneriler ile birlikte tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The main aim of the current study is to explore children's decision and justification patterns on social exclusion and inclusion, across gender, disadvantaged groups, and aggressiveness themes in different social contexts. In order to have a complementary insight about the issue, the predictive role of individual factors, as age and prosocial behavior were also examined. 150 children from two age groups of 10 and 13 completed a questionnaire, including three tasks as; forced-choice questions about daily interactions and group activities, and a story completion task. Results showed that when children were asked to evaluate daily interactions, all have dominant patterns regarding their decisions and justifications, in tune with the stereotypes. When they reason about exclusion/inclusion in group activities, they showed different evaluation patterns considering moral values, social norms and group functioning, showing age effect for the gender theme and prosocial behavior effect on disadvantaged theme, and finally an overall pattern in aggressiveness regardless of age and prosocial behavior. In a novel task of story completion about each theme, we found novel findings showing that younger children do more inclusion compared to older ones, however they choose to exclude the aggressive child in their own stories, extensively. The implications of the study for theory, practice and research with limitations and suggestions for further research are discussed in light of literature.