A systemic analysis of the cold war and Turkey's postwar drive to the West
Soğuk savaş ve Türkiye'nin Batıya yöneliminin sistemik bir analizi
  1. Tez No: 379979
  2. Yazar: TOLGAHAN AKDAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA TÜRKEŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Soğuk SavaĢ, BolĢevik Devrimi, Sovyetler Birliği, Amerika BirleĢik Devletleri, Türkiye, The Cold War, the Bolshevik Revolution, the Soviet Union, the United States, Turkey
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 224
Özet
Bu tez, Türkiye'nin Batı'ya savaş sonu yöneliminin arkasındaki ana dinamikleri saptayarak bu yönelimin niteliğini tanımlamaya çalışmaktadır. Türkiye ile Sovyetler Birliği arasındaki jeopolitik ilişkileri sistemik bir çerçeveye entegre etmeyi sağlayacak Soğuk Savaş'ın sistemler arası bir mücadele olarak kavramsallaştırılmasını önermektedir. Bu bakımdan, Türkiye ile Sovyetler Birliği arasındaki jeopolitik gerginliğin“ontolojik olarak otonom”bir tarihdışı jeopolitik gerginlik gibi kavranması yerine bu gerginliğin daha geniş bir sistemik çatışma olarak Soğuk Savaş bağlamında okunması gerektiğini belirtmektedir. Bundan dolayı da, bu tez, Soğuk Savaş ile ilgili anaakım ve radikal yaklaşımları inceleyerek, Türkiye ile Sovyetler Birliği arasındaki jeopolitik çatışmayı sistemlerarası çatışma çerçevesine yerleştirmek suretiyle uluslararası kapitalist sisteme derin sosyo-ekonomik bir entegrasyon anlamına gelen Türkiye'nin Batı ittifakına yöneliminin sistemik karakterini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
This thesis attempts to account for the primary dynamics behind Turkey's postwar drive to the West. It offers a conceptualization of the Cold War as an inter-systemic conflict, which then enables this study to integrate the geopolitical relations between Turkey and the Soviet Union in a systemic framework. In this regard, it suggests that the geopolitical tension between the Soviet Union and Turkey should be conceived of not as an“ontologically autonomous”ahistorical geopolitical tension but rather as a derivative of the Cold War as a wider systemic conflict. Therefore, this thesis explores the mainstream and radical approaches on the Cold War and tries to locate the geopolitical conflict between Turkey and the Soviet Union into framework of inter-systemic conflict and thus show the systemic character of Turkey's drive to the Western alliance, which amounted to a profound socio-economic integration into the international capitalist system.