Continuity and change of the US missile defense strategy in the post-cold war era
Soğuk savaş sonrası dönemde Amerika Birleşik Devletleri'nin balistik füze stratejisindeki devamlılığı ve değişimi
- Tez No: 379985
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA TÜRKEŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Amerika BirleĢik Devletleri, Rusya Federasyonu, Balistik Füze Savunması, NATO, the United States, the Russian Federation, Ballistic Missile Defense, NATO
- Yıl: 2014
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 125
Özet
Bu tez Amerika BirleĢik Devletleri (ABD)‟nin soğuk savaĢ sonrası dönemde balistik füze savunması stratejilerindeki devamlılık ve değiĢim sürecini değerlendirmeyi hedef almaktadır. Obama yönetimi tarafından Bush yönetiminin Polonya ve Çek Cumhuriyeti‟ne yerleĢtirmeyi önerdiği balistik füze savunma sistemleri planının değiĢtirilmesi ıĢığında Bush ve Obama dönemindeki balistik füze savunma stratejilerindeki oluĢum ve devamlılığın bir çerçevesini çizmek de bu tezin konusudur. Tez Obama döneminde Bush yönetimi balistik füze savunma sistemleri planında yapılan değiĢikliğin arkasındaki nedenleri de ortaya koymaktadır. Obama döneminde yapılan değiĢikliğin nedenlerinden en önemlisinin Ġran‟ın nükleer programına karĢı Rusya‟nın desteğini almak olduğu gözlemlenir. Hegemonik istikrar teorisi değiĢikliğin sebeplerini anlamada net bir fikir vermektedir.
Özet (Çeviri)
The thesis seeks to chart the continuity and change of the U.S ballistic missile defense strategy in the Post-Cold War Era. It attempts to portray the cycles of confrontationist approach and retreat or compromise on BMD from George W. Bush era to Obama presidency in the light of modifications made on Bush proposed plan, which offered to deploy Ballistic Missile Defense (BMD) systems in Poland and Czech Republic, by Obama administration. This thesis tries to depict the reasons and motives beyond the modification of the Bush proposed BMD plans by Obama administration. It is argued that Obama administration has modified the plans mainly because of getting the Russian Federation‟s cooperation against Iran‟s nuclear program. While arguing the reasons and motives beyond the revision in the plans, hegemonic stability theory gives the clear insights to understand the modification and U.S BMD strategies.