The investigation of attitudes toward the solution of Kurdish question in terms of basic human values
Kürt sorununun çözümüne dair görüşlerin temel değerler açısından incelenmesi
  1. Tez No: 379984
  2. Yazar: NAZAN AVCI
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BANU CİNGÖZ ULU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: değerler, barış, Kürt sorunu, sağ kanat yetkecilik, sosyal baskınlık yönelimi, Values, peace, Kurdish question, right-wing authoritarianism, social dominance orientation
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 119
Özet
Bu tez çalışmasının amacı, Kürt sorununun çözümüne dair tutumları ve temel değerlerin bu tutumlar üzerindeki etkisini araştırmaktır. 2009 yılından itibaren, Türkiye hükümeti Kürt sorununu barışçıl yöntemlerle çözmek için azınlık haklarında gelişmeleri ve Kürtlerin temsilcileriyle müzakereleri içeren çeşitli projeler başlattı. Ancak bu süreç yavaş ilerliyor ve halkın desteği de az olarak biliniyor. Bu koşullar altında, Kürt sorununun çözümüne dair tutumlar, temel değerler kuramı çerçevesinde incelendi. Ayrıca, sağ kanat yetkecilik ve sosyal baskınlık yöneliminin, değerlerin bu tutumlar üzerindeki etkisindeki aracı değişken rolleri de araştırıldı. Literatürde, değerler, insanların, olaylara, eylemlere ve diğer insanlara dair değerlendirmelerini, tercihlerini ve meşrulaştırmalarını dayandırdıkları standartlar olarak tanımlanmışlardır. Sosyal baskınlık yönelimi, insanların gruplararası ilişkilerin eşit ya da hiyerarşik olmasına dair görüşü olarak tanımlanırken, sağ kanat yetkecilik ise insanların var olan otoritelere ve sosyal normlara itaat etmesi gerektiğine güçlü bir şekilde inanmak olarak tanımlanmıştır. Bu çalışma için, 1021 kişi çalışmanın anketini internet üzerinden online olarak doldurmuştur. Bulgular, özaşkınlık ve yeniliğe açıklık değer gruplarının, sorunun barışçıl yöntemlerle çözümüne desteği olumlu yönde yordadığını ancak muhafazacılık ve özgenişletim değer gruplarının sorunun barışçıl yöntemlerle çözümüne desteği olumsuz yönde yordadığını gösterdi. Bunlara ek olarak, değer kategorileri ve sorunun barışçıl yöntemlerle çözümüne destek arasındaki ilişkilerde sosyal baskınlık yöneliminin ve sağ kanat yetkeciliğin anlamlı arayıcı değişken oldukları da gözlemlendi. Son olarak, bu bulguların yanı sıra çalışmanın katkıları ve kısıtlılıkları da tartışıldı.
Özet (Çeviri)
The aim of the current thesis was to investigate attitudes toward the solution of Kurdish question and to explore the role of basic human values in these attitudes. Since 2009, Turkish government initiated projects to solve the Kurdish question with peaceful means; these projects included reforms about minority rights and negotiations with the Kurdish guerillas. Under these transforming circumstances, attitudes toward the solution of Kurdish question were studied within the frameworks of basic human values theory. The mediator roles of right wing authoritarianism (RWA) and social dominance orientation (SDO) on the effects of basic values on the attitudes were examined as well. In the literature, values are defined as standards that people base their choices, evaluations, and justifications regarding events, actions and people. SDO is a general attitudinal orientation about whether one generally prefers intergroup relations to be equal or hierarchical, while RWA is a general attitudinal orientation about believing strongly in submission to established authorities and the social norms. For the present study, 1021 participants filled the questionnaire as an online survey. The findings demonstrated that while self-transcendence and openness to change values positively predicted support for the solution of the question with peaceful means, conservation and self-enhancement values negatively predicted support for the solution of the question with peaceful means. SDO and RWA mediated these relations between value categories and the support for the solution of the question with peaceful means. The findings, as well as the contributions and limitations of the study, were discussed.