Association between neurological, dermatological and psychological disorders: Levels of depression, anxiety, and somatization among patients and healthy controls
Nörolojik, dermatolojik ve psikolojik hastalıklar arasındaki ilişki: Hasta ve sağlıklı kontrol grubunun depresyon, kaygı ve somatizasyon seviyesinin karşılaştırılması
- Tez No: 379986
- Danışmanlar: DOÇ. DR. DENİZ CANEL ÇINARBAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Sedef, Migren, Depresyon, Kaygı, Somatizasyon, Psoriasis, Migraine, Depression, Anxiety, Somatization
- Yıl: 2014
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 105
Özet
Bu çalışma depresyon, kaygı ve somatizasyon gibi psikolojik rahatsızlıklar ve migren ve sedef gibi kronik medikal hastalıklar arasındaki ilişkiyi araştırmaktadır. Çalışmada 55 migren hastası, 51 sedef hastası ve 54 sağlıklı katılımcı yer almıştır. Analizlerde demografik değişkenlere göre ortalama değer ve standart sapma skorları hesaplanmıştır. Bunun yanında ortalama değer ve standart sapma skorları her değişken için de ayrı ayrı elde edilmiştir. Gruplar arası farklılıkların anlamlandırılabilmesi için ANOVA ve çoklu karşılaştırma analizleri kullanılmıştır. Migren hastaları depresyon, kaygı ve somatizasyon ölçeklerinde sedef hastalarına ve sağlıklı kontrol grubuna göre anlamlı derecede yüksek skorlar elde etmiştir. Sedef hastaları kaygı ölçeğinde sağlıklı kontrol grubuna göre anlamlı derecede yüksek skorlar elde etmiştir. Ancak sedef hastaları, depresyon ve somatizasyon ölçeklerinde sağlıklı kontrol grubuna göre anlamlı derece yüksek skorlar elde edememiştir. Yani, migren hastalarının depresyon, kaygı ve somatizasyon semptomlarına sahip olmaları sağlıklı kişilerin bu semptomlara sahip olmasından daha muhtemeldir. Bunun yanında sedef hastalarının da kaygı semptomlarına sahip olmaları sağlıklı kişilerin bu semptomlara sahip olmasından daha muhtemeldir.
Özet (Çeviri)
The association between psychological disorders such as depression, anxiety, and somatization and chronic medical illnesses such as migraine and psoriasis was investigated. Fifty five migraine patients, 51 psoriasis patients, and 54 control participants participated in the study. More specifically, psoriasis patients', migraine patients', and healthy controls' depression, anxiety, and somatization levels were compared across groups. In order to determine the mean scores, standard deviations, and frequencies' of demographic variables descriptive statistical analyses were conducted. Moreover, mean and standard deviation scores were obtained for each variable. In order to determine the group differences separate one-tailed analysis of variance (ANOVA) and post hoc analyses were conducted. Migraine patients obtained higher scores of depression, anxiety, and somatization than psoriasis patients and control participants. Psoriasis patients obtained significantly higher scores of anxiety than healthy controls. Yet, psoriasis patients did not obtain significantly higher depression and somatization scores than control participants. Thus, migraine patients are more likely to have depression, anxiety, and somatization symptoms than healthy individuals, and psoriasis patients are more likely to have anxiety symptoms than healthy individuals.