Perceptions of ELT pre-service teachers toward alterative assessmet via web 2.0 tools:a case study at a Turkish state university
İngiliz dili eğitimi bölümü öğretmen adaylarının web 2.0 araçlarıyla alternatif değerlendirme yöntemlerinin uygulanmasına karşı tutumları: Devlet üniversitesinde bir durum çalışması
- Tez No: 379988
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. PERİHAN SAVAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Ġngiliz Dili Eğitimi Bölümü öğretmen adayları, alternatif değerlendirme, web 2.0 araçları, ELT pre-service teachers, alternative assessment, Web 2.0 tools
- Yıl: 2014
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 309
Özet
Bu çalışmada, derslerde web 2.0 araçlarından yararlanılarak alternatifdeğerlendirme yöntemlerinin uygulanmasına ilişkin İngiliz Dili Eğitimi Anabilim Dalı öğretmen adaylarının tutumları araştırılmıştır. Bu tezin diğer bir amacı, İngiliz Dili Eğitimi Anabilim Dalı öğretmen adaylarının geleneksel, alternatif, ve çevrimiçi değerlendirme yöntemlerine karşı tutumlarını ortaya çıkarmak ve onların bu tutumları arasında ödev uygulaması öncesi ve sonrasında değişiklik olup olmadığını incelemektir. Bu amaçlar doğrultusunda, çalışma 2013-2014 akademik yılı güz döneminde İstanbul Üniversitesi İngiliz Dili Eğitimi Anabilim Dalı'nda 2. sınıfta olan 40 öğretmen adayı ile gerçekleşmiştir. Bu çalışma için veriler uygulama öncesinde yapılan bir ön anket, uygulama esnasında yapılan yansıma anketleri, uygulama sonrasında yapılan çalışma sonrası anketi, ve öğrencilerle yapılan bireysel görüşmeler aracılığıyla toplanmıştır. Çalışmanın yürütüldüğü 14 haftalık süreçte 6 farklı ödev uygulanmıştır. Çalışmada elde edilen bulgular web 2.0 araçlarından yararlanılarak alternatif değerlendirme yöntemlerinin uygulanmasına ilişkin katılımcıların tutumlarının ödev uygulamaları öncesi pozitif olduğunu ve ödev uygulaması sonrasında daha da pozitif olduğunu göstermiştir. Genel olarak katılımcılar alternatif değerlendirme yöntemlerini, geleneksel ya da çevrimiçi değerlendirme yöntemlerine tercih etmişlerdir çünkü alternatif değerlendirme yöntemlerinin motive eden, öğrenmeyi kolaylaştıran, öğrencinin gelişiminin düzenli değerlendirilmesini sağlayan, karşılıklı etkileşimi arttıran, daha detaylı ve pratik geri bildirimler veren ve eleştirel düşünce becerilerini geliştiren yöntemler olduğuna inanmışlardır. Nicel ve nitel very analizleri de bu sonuçları desteklemiştir.
Özet (Çeviri)
This study investigates the perceptions of the ELT pre-service teachers on the integration of web 2.0 tools to the courses for the purpose of alternative assessment. Another aim of this study is to find out the perceptions of the ELT pre-service teachers toward the traditional, alternative, and online assessment methods and examine whether the participants' attitudes change toward the types of assessment after the tasks are implemented. In the light of these aims, the study was conducted with 40 second grade ELT pre-service teachers at Istanbul University in the fall semester of 2013-2014 academic year. The data for this study were collected through pre-survey before the implementation, reflection papers during the implementation, and post-surveyand semi structured in-depth interviews after the implementation. The study was conducted in a fourteen week period in which 6 different tasks were implemented. The findings of the study indicated that the perceptions of the participants toward the alternative assessment via web 2.0 tools were positive before the tasks were implemented and it got more positive after the task implementation process. In general, the participants preferred alternative assessment to online or traditional assessment since they believed alternative assessmentis motivating, enhances learning, provides continuous assessment of student progress, increases interaction, gives more detailed and practical feedback, and improve critical thinking skills. The results of thequalitative and quantitative data also supported these results.