The effect of maternal parentification history, maternal attachment styles, socioeconomic status and children's self-construals on parentification roles and perceived parental caregiving
Annenin ebeveynleşme geçmişi, annenin bağlanma tipi, sosyoekonomik statü ve çocukların benlik kurgusunun çocuklarının ebeveynleşme davranışları ve algınan ebeveyn bakımına etkisi
- Tez No: 379987
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BAŞAK ŞAHİN ACAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: ebeveynleşme, çocuğun algıladığı ebeveyn tarafından verilenbakım, annenin bağlanma stili, çocuğun benlik kurgusu, SES, parentification, maternal attachment, perceived parental caregiving, selfconstrual of child, SES
- Yıl: 2014
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 126
Özet
Bu tez çalışmasında, annenin çocukluğundaki ebeveynleşme davranışı tecrübeleri, eşiyle ilişkisindeki bağlanması, ailenin sosyo-ekonomik düzeyi ve çocuğun benlik kurgusunun çocuğun ebeveynleşme davranışları üzerindeki etkisi incelenmiştir. Çalışmaya toplam 92 anne-çocuk çifti katılmıştır (46 yüksek, 46 düşük SES). Annelerin ortalama yaşı 40.11 (SD = 5.56), ve ortalama eğitim seviyesi 2.45'tir. (SD = 1.25). Çocukların ortalama yaşı 12.56 (SD = .63). Annelere, Filial Sorumluluk Ölçeği, Yetişkin Versiyonu (Jurkovic, Thirkield, ve Morrell, 2001) ve Yakın İlişkilerde Yaşantılar Ölçeği-II, (Fraley, Waller, ve Brennan, 2000) verilmiştir. Çocuklara, Yirmi Durum Ölçeği (Kuhn & McPartland, 1954) verilmiş, buna ek olarak aile içi rol ve sorumluluk dağılımını anlatmaları istenen üç açık uçlu soru sorulmuştur. Çocukların açık uçlu cevaplarından yapılan her bi kodlama, belirlenen bağımsız değişkenlerle hiyerarşik regresyon analiziyle test edilmiştir. Çalışmada; anksiyetesi yüksek annelerin çocukları, annelerin daha çok fiziksel bakım verdiği açıklamışlardır. Kızlar erkeklere kıyasla ebeveynlerinin daha çok duygusal bakım verdiğini açıklamışlardır. Çocukların ebeveynleşme davranışları incelendiğinde, anksiyetesi düşük annelerin çocukları, daha çok duygusal ebeveynleşme davranışı göstermektedir. Ayrıca, ilişkisel benliğe sahip olma eğilimimdeki çocuklar, daha çok duygusal ebeveynleşme davranışı gösterdiklerini açıkklamışlardır. Çocuğun pratik ebeveynleşmesini incelediğimizde, kızlar erkeklere göre daha aile üyelerine daha çok fiziksel bakım sağladıklarını belirtmişlerdir. Ayrıca, bağımsız benliğe sahip olma eğilimindeki çocuklar daha az fiziksel bakım verdiklerini açıklamışlardır. Ayrıca, bu çalışmada geliştirilen kodlamalardan biri olarak çocuğun özerk davranışlarını annenin kaçıngan davranışları ve birbirine karşılıklı bağımlı benlik anlayışı pozitif yönde tahmin etmiştir. Ailece yapılan aktiviteleri incelediğimizde, kızlar erkeklere kıyasla daha çok ailece aktivite yaptıklarını açıklamışlardır. Çalışmada kısıtlayıcı olabilecek faktörler ve çalışmanın katkılarına tartışma bölümünde yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
This thesis study aimed to explore how well the maternal history of parentification, adult attachment styles, self-construal of children and SES of the family contribute to explain the variability on parentification behaviors of children. The sample comprised 92 mother-child dyads. Mothers' mean age was 40.11 (SD = 5.56), and mean education level of 2.45 (SD = 1.25). Children's mean age was 12.56 (SD = .63). Mothers were given the Filial Responsibility Scale- Adult Version (Jurkovic, Thirkield, and Morrell, 2001) and the Experiences in Close Relationships Inventory- II (Fraley, Waller, and Brennan, 2000). Children were given the Twenty Statement Scale (Kuhn and McPartland, 1954). Children were also asked three open-ended questions about regular family activities. Their narratives were coded according to specific coding schemes. Results of regression analyses showed that anxious mothers were perceived as providing more instrumental care. Besides, girls perceived their mothers as providing more emotional care. In terms of child's emotional parentification, children of less anxious mothers expressed more emotional parentification behaviors towards their mothers. Moreover, more relational children explained more emotional parentification. In terms of child's instrumental parentification behaviors, girls explained more instrumental parentification. In addition, children who were more independent, tend to show less instrumental parentification. Children of avoidant mothers tend to explain more autonomous behavior. Children who perceived themselves as more interdependent also perceived themselves as more autonomous. Besides, girls explained more collective activity of their families. The findings, possible limitations and contributions of this study were discussed in light of the related literature.