The role of capitalization and mattering among married couples: An attachment theory perspective
Bağlanma kuramı perspektifinden mutluluk paylaşımı ve önemsenme algılarının evli çiftler üzerindeki rolü
- Tez No: 379989
- Danışmanlar: PROF. DR. NEBİ SÜMER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Kaygılı ve kaçınan bağlanma, mutluluk paylaşımı algısı, önemsenme algısı, ilişki doyumu, iletişim kalitesi, Attachment anxiety and avoidance, capitalization, perceived mattering, relationship satisfaction, communication quality
- Yıl: 2014
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 125
Özet
Bu çalışmanın amacı, evli çiftlerin mutluluk paylaşımı ve önemsenme algılarının bağlanma boyutları (kaygılı ve kaçınan bağlanma) ve ilişki işlevleri (ilişki doyumu ve iletişim kalitesi) arasındaki bağlantıyı açıklamada aracı rolünü incelemektir. Cinsiyet rollerini ve kültürel beklentileri göz önünde bulundurarak, mutluluk paylaşımı ve önemsenme algılarının kaçınan bağlanma ile ilişki doyumu, bağlanma kaygısı ile de iletişim kalitesi arasındaki ilişkilere aracılık etmesi beklenmiştir. Erkeklere göre kadınlarda mutluluk paylaşımı ve önemsenme algılarının hem aktör hem partner etkilerinin daha güçlü olması öngörülmüştür. Çalışmaya 112 evli çift katılmıştır. Her iki eşin bağlanma boyutlarının birbirlerinin aracı ve sonuç değişkenleri üzerindeki ikili etkisini test etmek için APIMeM (Actor Partner Interdependence Mediation Model) analizi kullanılmıştır. Bulgular çok sayıda aktör ve üç partner etkisi olduğunu göstermiştir. Önemsenme algısının çiftlerin kaçınan bağlanma ve ilişki doyumları arasında kısmi aracı rolü, kaygılı bağlanma ve ilişki doyumları arasında ise tam aracı rolü olduğu bulunmuştur. Kadınların kaçınan bağlanmasının ilişki doyumunu yordama gücünün kadınların kaygılı bağlanması ve erkeklerin hem kaygılı hem kaçınan bağlanmasından daha yüksek olduğu tespit edilmiştir. Kadınların kaygılı bağlanması kendi doyumlarını doğrudan yordamadığı halde, eşlerinin doyumu üzerinde partner etkisi göstermiştir. Erkeklerin kaçınan bağlanması ile kadınların doyumu arasında hem erkeklerin hem de eşlerinin önemsenme algılarının aracı rolünün anlamlı olduğu bulunmuştur. Erkeklerin mutluluk paylaşımı algısı aracı rolüyle, kaygılı bağlanmasının ve kadınların kaçınan bağlanmasının erkeklerin iletişim kalitesini düşürdüğü bulunmuştur. Kadınların kaygılı bağlanmasının iletişim kalitesi üzerindeki aktör etkisinin erkeklerin bağlanma kaygısından daha yüksek olduğu ve kadınların kaygılı bağlanmasının erkeklerin iletişim kalitesi üzerinde anlamlı partner etkisine sahip olduğu saptanmıştır. Bulgular Türkiye kültürel bağlamı ve geçmiş çalışmalar göz önünde bulundurularak tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The current study investigated the mediating role of perceived partner responses toward capitalization attempts (PRCA) and perceived mattering (PM) on the association between attachment dimensions (i.e., anxiety and avoidance) and relationship functioning (i.e., satisfaction and communication quality) among married couples. Considering the gender roles and culture-specific patterns, it was expected that PRCA and PM mediate the link between avoidance and dissatisfaction, and the link between anxiety and conflict. Both actor and partner effects of PRCA and PM were expected to be stronger for wives than husbands. Married couples (N = 112) participated in the study. Hypotheses were tested via APIMeM (Actor-Partner Interdependence Mediation Model) to assess dyadic effects. Results yielded a number of significant actor and partner effects. Specifically, PM partially mediated the association between couples' avoidance and their own satisfaction. The association between spouses' anxiety and satisfaction was fully mediated by their own PM. The predictive power of wives' avoidance was higher than husbands' avoidance and husbands' anxiety was higher than wives' anxiety on satisfaction. Although wives' anxiety did not predict their own satisfaction, it had a partner effect on husbands' satisfaction. Husbands' avoidance predicted wives' satisfaction via their own and wives' PM. Husbands' anxiety predicted communication quality via their own PRCA. Husbands' communication quality was predicted by wives' avoidance via husbands' PRCA. The magnitude of actor effect of wives' anxiety on communication quality was higher than that of husbands' anxiety and wives' anxiety had a significant partner effect on husbands' communication quality. The findings were discussed considering Turkish cultural context and previous findings.