How third grade female students and their mothers perceive gender stereotypes and parental restrictions based on gender stereotypic expectations: A within- culture comparison in Turkey
3. sınıf kız öğrencileri ve bu öğrencilerin anneleri cinsiyete bağlı kalıp yargılarını ve bu kalıp yargılarına bağlı ailesel kısıtlamaları nasıl algılar: Türkiye'de bir kültür içi karşılaştırma
- Tez No: 379990
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BAŞAK ŞAHİN ACAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: gender stereotypes, gender consistent, gender inconsistent, parental restriction, within-culture difference
- Yıl: 2014
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 131
Özet
Bu çalışmanın amacı üçüncü sınıfa giden kız öğrencilerin ve bu öğrencilerin annelerinin cinsiyet kalıpyargılarını ve bu kalıpyargılarına bağlı beklentilere dayanan ailesel kısıtlamaları nasıl algıladıklarını araştırmaktır. Bu araştırma yapılırken kültür içi farklılıklar (Ankara-Mersin) ve annelerin kişisel özellikleri gözetilmiştir. Çalışmaya toplam 168 üçüncü sınıf kız öğrenci ve bu öğrencilerin anneleri katılmıştır (Mersin'den 103, Ankara'dan 65). Annelere BEM Cinsiyet Rolü Envanteri (Bem, 1981), Dengeli Bütünleşme – Ayrışma (Denge) Ölçeği (İmamoğlu, 1998; 2003), Empatik Eğilim Ölçeği (Dökmen, 1988) verilmiştir. Ek olarak, çocuklardan cinsiyet kalıpyargıları içeren altı adet varsayımsal senaryo okuması ve bu senaryolarla ilgili soruları cevaplaması istenmiştir. Senaryoların sonundaki bu sorular cinsiyete dayanan farklı durumlarla ilgili (cinsiyete uygun, cinsiyete uygun olmayan, cinsiyete dayalı ailesel kısıtlama) değerlendirme ve bu değerlendirmelerin gerekçelerini içermektedir. Benzer olarak, anneler de cinsiyet ile ilgili durumları içeren bu soruların yetişkin versiyonunu cevaplandırmışlardır. Çalışma; annelerin bireyselleşme seviyeleri arttıkça ve kadınsılık özellikleri azaldıkça, cinsiyete uygun olmayan durumlara daha çok destek verdiğini göstermiştir. Ayrıca, yüksek empatik eğilim gösteren anneler cinsiyete uygun olan durumlara daha çok destek vermiştir. Annelerin bireyselleşme ve kadınsılık puanları cinsiyete bağlı ailesel kısıtlamaları anlamlı olarak yordamıştır. Cinsiyet ile ilgili farklı durumları değerlendirmede kültür içi fark bulunamamıştır. Çocukların cinsiyete dayanan durumları değerlendirmesi ile annelerin özellikleri arasında bir ilişki gözlemlenmemiştir. Çocukların ve annelerin cinsiyete uygun olmayan durumlar ile cinsiyete bağlı kısıtlamaları değerlendirmeleri arasında pozitif bir ilişki bulunmuştur. Annelerin ve çocukların cinsiyete bağlı üç farklı durum için verdikleri gerekçe çeşitleri sonuçlar kısmında verilmiştir. Çalışmayı kısıtlayan olası faktörler ve çalışmanın katkıları ilgili literatür ışığında tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of the current study was to examine third-grade female Turkish students' and their mothers' perceptions on gender stereotypes and parental restriction based on gender stereotypic expectations considering within-culture differences (Ankara vs Mersin) and personal characteristics of mothers. 168 third grade female students and their mothers participated in the study (103 from Mersin and 65 from Ankara). BEM Sex Role Inventory (Bem, 1981), Balanced Integration and Differentiation Scale (İmamoğlu, 1998; 2003), Emphatic Tendency Scale (Dökmen, 1988) and were given to mothers. In addition, children were asked to read six hypothetical scenarios related to gender stereotypes and to answer the following questions. The following questions included the evaluation and justification of three different situations Similarly, mothers filled out the adult version of those gender related questions. The results showed that as the individuation level of mothers increased and femininity level decreased, they showed more support for gender inconsistent situations. In addition, higher empathy scores of mothers predicted higher support for gender consistent situations. Individuation and femininity scores of mothers also significantly predicted their tolerance to gender based parental restriction. No within-culture differences were found. Finally, no significant relationship was found between the predictors and children's evaluation on gender related situations. Mothers' and children's evaluation on gender consistent and inconsistent situations were correlated with each other. The types of justifications that the children and their mothers used for three different situations were given in the results section. Limitations and contributions of the study were discussed in light of the related literature.