The effects of child abuse and neglect on psychopathological symptomatology: The roles of early maladaptive schemas and schema coping processes
Çocuk istismarı ve ihmalinin psikopatolojik semptomlar üzerindeki etkisi: Erken dönem uyumsuz şemaların ve şema baş etme biçimlerinin rolü
- Tez No: 379993
- Danışmanlar: PROF. DR. TÜLİN GENÇÖZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Erken Dönem Uyumsuz Şemalar, Çocuk İstismarı/İhmali, Şema Baş Etme Biçimleri, Psikopatoloji, Yaşam Olayları, Early Maladaptive Schemas, Child Abuse/Neglect, Schema CopingProcesses, Psychopathology, Life Events
- Yıl: 2014
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 149
Özet
Bu çalışma kişilerin hayatlarındaki olası diğer stres faktörlerinin etkisini kontrol ettikten sonra (1) yaş, cinsiyet, gelir düzeyi, annenin eğitim durumu, babanın eğitim durumu, ikamet edilen yer ve kardeş sayısı gibi demografik değişkenlerin çocuk istismarı/ihmali, şema alanları, şema baş etme biçimleri ve psikopatolojik semptomlar üzerindeki olası etkilerini, (2) şema alanları alanları, şema baş etme biçimleri ve psikopatolojik semptomlar ile ile ilişkili faktörleri belirlemeyi amaçlamaktadır. Çalışmanın verisi yaşları 18- 32 arasında değişen 414 katılımcıdan toplanmıştır. Sonuçlar şema alanlarının çocuk istismarı/ihmali ile yakından ilişkili olduğunu göstermiştir. Bunun yanında, Ayrılma/Reddedilme şema alanı Kaçınma şema baş etme biçimi ile ilişkili bulunurken, Zedelenmiş Sınırlar/ Abartılı Standartlar ve Zedelenmiş Özerklik/Öteki Yönelimlilik şema alanları Telafi şema baş etme biçimi ile ilişkili bulunmuştur. Psikopatolojik semptomlar ve çocuk istismarı/ihmalinin, yakından alakalı olduğu görülmüştür. Sonuçlar, özellikle Ayrılma/Reddedilme ve Zedelenmiş Özerklik/Öteki Yönelimlilik şema alanlarının depresyonla, Zedelenmiş Özerklik/Öteki Yönelimlilik şama alanının anksiyete ile Zedelenmiş Sınırlar/Abartılı Standartlar şema alanlarının algılanan stres ile pozitif yönde ilişkili olduğunu göstermiştir. Son olarak, Kaçınma şema baş etme biçimin anksiyete ile pozitif yönde, algılanan stresle ise negatif yönde ilişkili olduğu bulunurken, telafi şema baş etme biçimini depresyonla negatif yönde ilişkili olduğu görülmüştür. Bu sonuçlar, erken dönem uyumsuz şemaların çocuklukta yaşanan istismar ve ihmali ile psikopatoloji arasındaki ilişki de önemli bir rol oynadığını göstermiştir. Ayrıca, çalışma sonuçları erken dönem uyumsuz şemaların kendisi kadar kullanılan şema baş etme biçimlerinin de psikolojik problemlerde etkisi olduğunu destekler niteliktedir.
Özet (Çeviri)
The current study aimed (1) to examine gender, age, mothers' education level, fathers' education level, income, residence status and sibling number differences on Child Abuse/Neglect, Schema Domains, Schema Coping Processes, Psychopathological Symptomatology; (2) to determine the factors associated with schema domains, with schema coping processes, and with the measures of psychopathological symptomatology after controlling for other possible stressors in daily life. For these purpose, data was collected from 414 people between the ages 18-32. Results indicated that schemas were closely related to child abuse/neglect experiences. Moreover, Disconnection/Rejection schema domain and Schema Avoidance coping were associated, while Impaired Limits/Exaggerated Standards and Impaired Autonomy/Other Directedness schema domains were associated with Schema Compensation. In addition, psychopathological symptomatology was found to be associated with child abuse/neglect experiences. Moreover, Schema domains of Disconnection/Rejection and Impaired Autonomy/Other Directedness were found to be positively associated with depression symptomatology, Impaired Autonomy/Other Directedness schema domain was found to be positively associated with anxiety symptomatology, and only Impaired Limits/Exaggerated Standards schema domain was found to be positively associated with perceived stress. There were also significant associations between schema coping processes and psychopathological symptomatology. Firstly, among schema coping processes schema avoidance was found to be associated positively with anxious symptoms whereas negatively with perceived stress. Furthermore, schema compensation was negatively associated with depressive symptoms. These results revealed that early maladaptive schemas had a crucial role on the relationship between childhood maltreatment and psychopathology; and they supported the notion that individuals' way of coping with their schemas also has an effect on psychological problems.