NATO-EU security relations in the post-9/11 security era
11 eylül sonrası güvenlik çağında NATO-AB ilişkileri
- Tez No: 379994
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SEVİLAY KAHRAMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: İşbirliği, Rekabet, Avrupa Güvenlik ve Savunma, Politikası, Uluslararası güvenlik, NATO-AB ilişkileri, Cooperation, Competition, ESDP, International security, NATO-EU relations
- Yıl: 2014
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 163
Özet
Bu tezin amacı, AB ve NATO arasındakı ilişkiyi 11 Eylül 2001 sonrası uluslararası güvenlik ortamında meydana gelen sorunlarla başa çıkma yönünden derinlemesine incelemektir. Bu kapsamda aşağıdaki sorular irdelenmiştir: Dünya çapında değişen güvenlik planlamasında her iki organizasyon da nasıl kendilerini kritik güvenlik sağlayıcı aktörler olarak tanımlayabilmiştir? Her iki organizasyonun da stratejik güvenlik doktrinleri göz önüne alındığında, güvenliğe ilişkin yeni ortaya çıkan sorunlarla başa çıkmada aralarındaki işbirliği şu ana kadar ne kadar etkili olmuştur? İki organizasyonun birbiriyle ilişkisi daha çok işbirlikçi mi yoksa rekabetçi olarak mı tanımlanabilir? Bu çalışma AB ve NATO arasindaki ilişkinin aynı anda hem işbirlikçi hem de rekabetçi olduğunu savunmaktadır. Bu çalışma aynı zamanda NATO'nun yeni stratejik konsepti ve Avrupa Güvenlik Stratejisi'nde belirlenen her bir ortak güvenlik sorununu analiz ederek, birbirleri arasındaki ilişkiyi tanımlayan genel bir temel olarak sadece kriz yönetimine yoğunlaşan, tartışmalı NATO – Avrupa Güvenlik ve Savunma Politikası ilişkisine de katkıda bulunmaktadır. Çalışmada, AB ve NATO arasındaki ilişkinin kriz yönetimi operasyonları sayesinde erişilen bazı gerçek kazanımlarıyla hem işbirlikçi hem de rekatbetçi olmasına rağmen güvenlikle ilgili diğer konularda daha fazla işbirliğine gerek duyulduğu sonucuna ulaşılmaktadır. İki organizasyon arasındaki daha güçlü güvenlik ilişkilerinin geleceğinin korunması, NATO ile birlikte çalışan ve güçlendirilmiş bir Ortak Güvenlik ve Savunma Politikası ile gerçekleştirilebilir.
Özet (Çeviri)
The objective of this study is to thoroughly examine the relationship between the EU and NATO in dealing with the challenges of the post-9/11 international security environment. In doing so, the following questions are addressed: How have both organizations come to define themselves as crucial security actors within a globally transforming security agenda? How effective has cooperation been so far in dealing with these various emerging security related issues in practice as outlined by their security strategic doctrines? How can security relations between them be characterized: cooperative or competitive? This study argues that the relationship between NATO and the EU for the most part has been mixed being both cooperative and competitive at the same time. By analyzing each of the common security issues as outlined in NATO's new strategic concept and the European Security Strategy (ESS), this study also tries to add to the generally debated NATO-'ESDP' relations that focus solely on their crisis management relations as the overall basis for defining their relationship. It concludes that while relations between them has been both cooperative and competitive with certain practical achievements been made mostly through their crisis management operations, there is still need for further cooperation to be made in other security related areas as well. Preserving the future of stronger security relations between them can be achieved through a strengthened Common Security and Defence Policy working side by side with NATO.