English as a foreign language learners' perceptions of call and incidental vocabulary development via an online extensive reading program
İngilizceyi yabancı dil olarak öğrenen öğrencilerin bilgisayar destekli dil öğrenimi hakkındaki düşünceleri ve çevrimiçi kapsalı okuma yoluyla rastlantısal kelime öğrenmeleri
  1. Tez No: 379992
  2. Yazar: MAİDE YILMAZ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. PERİHAN SAVAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Bilgisayar Destekli Dil Öğrenimi, Rastlantısal Kelime Öğrenimi, Çevrimiçi Kapsamlı Okuma, Computer-assisted Language Learning, Incidental Vocabulary Learning, Online Extensive Reading
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 200
Özet
Bu çalışma katılımcıların bir çevrimiçi okuma programı öncesi ve sonrasında bilgisayar destekli dil öğrenimi, çevrimiçi kapsamlı okuma ve çevrimiçi kapsamlı okuma yoluyla kelime öğrenme hakkındaki düşüncelerini öğrenmeyi amaçlamıştır. Ayrıca çalışmada, programın katılımcılara ne dereceye kadar kelime dağarcıklarını rastlantısal olarak geliştirmekte yardımcı olduğu araştırılmıştır. Çalışma TÖMER, Gazi Üniversitesi'nde yapılmıştır ve çalışmada İngilizceyi yabancı dil olarak öğrenen 50 öğrenci yer almıştır. Öğrencilerin düşünceleriyle ilgili veri toplamak için iki anket (çevrimiçi kapsamlı okuma programı öncesinde ve sonrasında) uygulanmıştır. Ayrıca, programın öğrencilere kelime dağarcıklarını geliştirme konusunda yardımcı olup olmadığını görmek için programın öncesinde ve sonrasında öğrencilere kitaplarda sıklıkla kullanılan kelimeleri içeren bir kelime testi uygulanmıştır. Bulgular göstermiştir ki öğrencilerin program öncesinde bilgisayar destekli öğrenim, çevrimiçi kapsamlı okuma ve çevrimiçi kapsamlı okuma yoluyla kelime öğrenimi hakkındaki düşünceleri olumludur ve program sonrasında öğrencilerin düşünceleri daha da olumlu hale gelmiştir. Öğrencilerin pek çoğu programdan zevk almış ve bu tür programlarda tekrar yer almak istemiştir. Katılımcıların rastlantısal kelime dağarcığı gelişimlerine gelince, kelime testinin sonuçları göstermiştir ki testin iki uygulamasının ortalama skorları arasında anlamlı bir fark vardır ve öğrenciler program sayesinde dikkate değer sayıda kelimeyi rastlantısal olarak öğrenmişlerdir. Çalışmanın sonuçları göstermiştir ki bir okuma programı için böyle bir tasarım teknik olarak mümkün, pedagojik olarak da faydalıdır ve hem kelime kazanımları hem de öğrenci memnuniyeti açısından fırsatlar sunar.
Özet (Çeviri)
This study aimed at learning the participants' perceptions of computer-assisted language learning, online extensive reading and vocabulary learning through online extensive reading before and after an online extensive reading program. Besides, in the study to what extent the program helped the participants develop their vocabulary incidentally was investigated. The study was performed at TÖMER, Gazi University, and 50 English as a foreign language learners took place in the study. To get data on the students' perceptions, two questionnaires (before and after the online extensive reading program) were administered. Also, to see if the program helped the students develop their vocabulary, a vocabulary test including frequently used vocabulary items in the books was applied to the students before and after the program. The findings showed that before the program the perceptions of the students were positive on computer-assisted language learning, online extensive reading and vocabulary learning through online extensive reading, and after the program, the students' perceptions changed slightly in a more positive way. Most of the students enjoyed the program and wanted to participate in such programs again. As for the participants' incidental vocabulary development, the results of the vocabulary test showed that there was a significant difference between the mean scores of the two applications of the test, and the students gained a notable number of words incidentally thanks to the program. The results of the study demonstrated that such a design for a reading program is technically feasible and pedagogically beneficial and provides opportunities for both vocabulary gains and learner satisfaction.