Hilmi Ziya Ülken'de din-değer ilişkisi
Reli̇gi̇on-value relati̇onship of Hi̇lmi̇ Zi̇ya Ülken
  1. Tez No: 380021
  2. Yazar: ASUMAN YILDIRIM
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. İBRAHİM ÇETİNTAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Felsefe, Philosophy
  6. Anahtar Kelimeler: Din, Değer, Toplum, Etik, Estetik, religion, value, society, moral, aesthetic
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 101
Özet
Bu çalışma, Cumhuriyet döneminin önde gelen filozoflarından birisi olan Hilmi Ziya Ülken'de din-değer ilişkisini ele almaktadır. Din ve değer olgusu, kişi veya toplumların inşasında hayati bir rol oynamaktadır. Hilmi Ziya Ülken'e göre din, duyu ve soyut verilerden hareket eden bir bilgi problemi değil, daima bilgiyi aşan, düşünülemeyen, bilinemeyen bir sahayı bize kabul ettirdiği için bir inanma problemidir. Ülken, değerlerin temelinin aşkın, değişmez ve ideal değerler olduğunu dile getirmektedir. O'na göre, Allah olmadan ahlak ve cemiyet manasız kalacaktır. Estetik, ahlaki, içtimai düzeninin Aşkın varlığa inanmakla devam edeceğini söylemektedir.
Özet (Çeviri)
This study deals with the religion-value relationship of Hilmi Ziya Ülken who one of the foremost philosophers of Republican era. Religion and value phenomenon plays a crucial role in the build of the individuals or societies. Religion, in Hilmi Ziya Ülken's view, is not an epistemological problem which moves from the sensory and abstract data, it is a problem of belief because it always exceeds the knowledge and imposed us a field which can not be considered or known. Ulken expresses that basis of values is transcendent, invariant and ideal values. For him, without God, moral and society are meaningless. He says, aesthetic, moral and social order will continue with believing in transcendental entity.