Tevrat, İnciller ve Kur'an-ı Kerim'de tanrı
God in old testament, Bi̇bles and Quran
  1. Tez No: 380020
  2. Yazar: HAMZA ADIYAMAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HAMZA KARAOĞLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Elohim, Yahve, Allah, Rab, Kuran, İncil, Eski Ahit, İsa, Baba, Oğul, Kutsal Ruh, Elohim, Yahweh, Allah, The Lord, the Quran, Old Testament, Bible, Jesus, Father, Son and Holy Spirit
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 120
Özet
Eski Ahit, İnciller ve Kuran'da farklı adlarla anılan Tanrı kavramı aynı zamanda bu kitapları kutsal kabul eden dinlerin de merkezini oluşturmaktadır. Bu kitaplar içerisinde Eski Ahit'te 'Elohim', 'Yahve' İnciller'de; 'Baba, Oğul, Kutsal Ruh' Kur'an'da 'Allah' ve 'Rab' gibi adlarla anılan Tanrı'ya rastlıyoruz. Adı geçen kitaplarda günümüzdeki mevcut halleriyle karşılaştırmalı olarak yapılan incelemede, Eski Ahit'in Tanrısı milli bir karaktere sahip insan biçimci bir özellik taşımaktadır. Eski Ahit'in Tanrısı sürekli olmamakla birlikte zaman zaman insan görünümüne bürünüp güreşmekte, yemek yemekte ve soru sormaktadır. Eski Ahit'in Tanrısından farklı olarak İnciller'deki Tanrı, artık ara sıra insan gö-rünümüyle değil bizzat İsa görünümde dünyada yaşayan bir varlığa dönüşmekte-dir. Ayrıca baba ve oğul gibi insana ait bir takım sıfatlar Tanrıya atf edilmekle insanlaşan Tanrı modeli pekiştirilmiştir. İslam'ın Tanrısında ise insan görünümü kazanma veya insansı özelliklere sahip olma söz konusu değildir. Aksine Tanrı, bütün evren ve içindekilerinken aşkın bir özellik arz etmektedir. Hıristiyanlık ve İslam'da evrensel bir Tanrı anlayışı söz konusu olmakla birlikte Tanrı'nın sayısı bakımından Yahudilik ve İslam, Hıristiyanlıktan genel olarak ayrılmaktadır. İncil-ler'de 'Üçlü Birlik' Tanrı anlayışı söz konusu iken Kur'an ve Eski Ahit'te 'Tekli Birlik' tanrı anlayışı söz konusudur.
Özet (Çeviri)
The concept of God which is mentiened by different names in Old Testament, The Bible and The Qur'an constitutes the centre of the religions at the same time. İn these books we see that God is called“Elohim”and“Yahweh”in Old Testament; 'Father, Son and Holy Spirit' in the Bible and 'Allah' and the Lord in the Qur'an. İn the books that are mentiened, the resarch made as comparison of the old and new version of the books shows that God in Old Testament has anthropomorfic features as a national character. God of Old Testament; not always but from time to time, wrestles, eats and asks questions in the from of human. Unlike God of Old Testament, God in the Bible doesn't appear in the from of any human being but appears as Jesus himself. Also because of the human features like father and son referring to God, the human God model is reinforced. But for the God of İslam it isn't possible to have human features or appear as human. On the contrary God transcends all its contents and the universe itself. Alltough there is a universal concept of God in Christianity and İslam in terms of number of God, Judaism and İslam differ from Christianity. As the Bible has 'Trinity' understanding of God While the Qur'an and Old Testament have 'Single Union' understanding of God.