Hilmi Ziya Ülken'de din-siyaset ilişkisi
The relationship between religion and politics in Hilmi Ziya Ülken
- Tez No: 596875
 - Danışmanlar: PROF. DR. HANİFİ ÖZCAN
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Din, Felsefe, Religion, Philosophy
 - Anahtar Kelimeler: Felsefe, Siyaset, Din, Ahlak, Mertebeler, Philosophy, Politics, Religion, Morality, Order
 - Yıl: 2019
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
 - Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
 - Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 142
Özet
Bu çalışmada, Türkiye'nin son dönem yetiştirdiği düşünürlerinden Hilmi Ziya Ülken'in din-siyaset ilişkisine dair görüşleri, siyasî kavramlara yüklediği anlam çerçevesinde sistemli bir şekilde değerlendirilecektir. Hilmi Ziya Ülken'in din-siyaset ilişkisine ilişkin görüşleri ele alınırken öncelikle siyasetin zemin bulduğu insan unsuru ve onu toplumsal hayatın bir parçası haline getiren ahlak ve değer konuları bir arada ele alınacaktır. Çalışmanın ikinci bölümünde ise Hilmi Ziya Ülken'in siyasî kavramlara yüklediği anlam ve din-siyaset ilişkisi bağlamında hangi zemine oturduğu tespit edilecektir. Üçüncü ve son bölümde ise Ülken'in siyasetin yürütülmesine ilişkin çözüm önerileri dile getirilmek suretiyle kurguladığı mertebeler devleti anlayışıyla günümüz problemlerine nasıl katkılar getirebileceği tartışılacaktır.
Özet (Çeviri)
In this study, opinions on the issue of relationship between religion and politics, by Hilmi Ziya Ulken, one of most important thinkers of Turkey in recent periods, are systematically evaluated, in the context of his own interpretations of political concepts. First of all, Hilmi Ziya Ulken's views on the relationship between religion and politics will be examined with both the human element on which politics found a basis, and the moral - value issues that make it a part of social life. The second part of the study examines the meanings of the political concepts which Hilmi Ziya Ulken imposes and what basis these concepts and terms stand on in terms of religion and politics relationship. In the third and last part, Ulken's solution proposals related to the execution of politics will be stated and by this, his contributions to today's problems with his understanding of“State of Order”approach will be discussed.