Hilmi Ziya Ülken'in düşüncesinde din eğitimi
Religion training according to the thoughts of Hilmi Ziya Ülken
- Tez No: 220620
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. NEBAHAT GÖÇERİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: H. Ziya Ülken, Tanrı, Kisi (Dyade), Din Egitimi, Laiklik, H. Ziya Ülken, God, Person (Dyade), Religious Training, Secularity
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 248
Özet
Bu tez ülkemizin önde gelen ilim ve fikir adamlarından birisi olan Hilmi Ziya ÜLKEN'in din egitimi ile ilgili görüslerini tespit ederek kendisine özgü yönlerini ortaya koymaya çalısmaktadır. Hilmi Ziya'nın düsünce sisteminde Tanrı, insan ve âlem üç esaslı kavram olarak karsımıza çıkmaktadır. Tanrı olmaksızın ne insanı nede âlemi anlamaya imkân vardır. Tanrı ve baska âlemle kurulacak diyalektik iliskiye hizmet edecek din egitimi haliyle Tanrı merkezlidir. Hilmi Ziya'da din egitimi, egitimin kaplamı içerisindedir. kisi de birbirine karsılıklı ihtiyaç iliskisi ile baglıdır. Din ögretimi, objektif bilgiyi esas alırken; din egitimi, sübjektif degere yönelir. Birincisi; realist-tecrübî metodu, ikincisi; ihtiyaç mertebelerini uyandıran ve dini bilgiyi inançla tamamlayan diyalektik metodu takip eder. Din egitiminde degerlerin sadece anlasılması ve açıklanması yetmez; yeni kusakların bu degerleri benimsemesi kendilerine huy ve karakter haline getirmeleri gerekmektedir. Degerde hareket noktası kisi oldugu için her deger, askın ve objektif oldugu kadar da kisiseldir. Din egitiminin gayesi, olgu ile ideali birlestiren insanî vatanseverlik ile degerin en yüce noktası olan mutlak duygusu (ask) dur ki bu derecede deger yaratısı meydana gelir. Her deger yaratısında kisilik biraz daha genisler. Din egitimi, bir taraftan realist ve tenkitçi bir dünya görüsüne dayandırılarak dinamik ve genetik bir yapıya kavusturulmalı diger taraftan onun örgün kısmı yaygın din egitimi ile desteklenmelidir. Osmanlı'da oldugu sekliyle kafa ve kol, ruh ve beden ayrımına gitmemelidir. Bu bakımdan Orta Çag'ın din egitimi açısından iyi ve kötü yönleriyle kritigine ihtiyaç vardır. Kisisel kültür medeniyeti çagında laik yorum hem dinin en ileri yorumu hem de din egitiminin teminatı olmalıdır.
Özet (Çeviri)
This thesis aims to find out the specific properties of the thoughts of Hilmi Ziya ÜLKEN, one of the most innovator scientists of our country, on religion training, firstly determining his thoughts. In Hilmi Ziya?s way of thinking, the God, human being and the realm are three basic terms. Without mentioning God, it is not possible to understand neither the human nor the realm. So, the religion training that will serve to the dialectical relationship between the God and other realms is God centred. Religion training for Hilmi Ziya, is included within the education. Both are related together with a mutual necessity relation. While the religion teaching bases the objective knowledge, religion training directs to subjective values. The former follows the realist-experimental method; the latter is on the way to dialectic method that stimulating the necessities and completing the religious knowledge with belief. In religious training, it is not enough to understand and explain the values solely, also new generations should absorb these values and characterize them for themselves. Since the starting point is individual in values, each value besides being objective is personal. The aim of religious training is the highest absolute value (love) relating the fact and ideal with patriotic values. Such a value brings out the creation. Religious training should become both scientific depending upon a realist and critic point of view; should be dynamic and genetic body, also, the formal side should be supported with informal religious education. It should not be separated to brain and arm, soul and body as it was in Ottomans. From this aspect, the Middle Age needs to be criticised according to religious education with its positive and negative aspects. In culture for person generations, secular interpretation should be both the most forwarding interpretation also the guarantee of the religion education.