Kızılkoca kazası karyelerinin 1844-1845 Temettuat Defterlerine göre sosyo-ekonomik yapısı
Socio-economic structure of Kızılkoca town villages according to their 1844-1845 Temettuat Defters
  1. Tez No: 380038
  2. Yazar: ZAFER EROĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TAHA NİYAZİ KARACA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Kızılkoca Kazası, Temettuat Defterleri, Demografik ve Sosyal Yapı, Geçim kaynakları, Kızılkoca Accident, Temettuat Defters, Demographic and Social Structure, Livelihoods sources
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bozok Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 287
Özet
Tanzimat Fermanından sonra uygulanmaya ve tutulmaya başlayan ve bir vergi türü olan temettuat defterlerinden yola çıkarak tutulduğu yörenin demografik, sosyal, ekonomik yapısı ve iklim koşulları gibi birçok alanda bilgi sahibi olmamızda yardımcı olan defterlerdir. Kızılkoca kazasının merkezi Yozgat?tır. Yozgat merkezli kaza olan Kızılkoca tarihte önemli bir yere sahipken Yozgat?ın daha sonra Kızılkoca kazasından ayrılması ile önemini kaybetmiştir. Kızılkoca kazası köylerinin temettuat defterlerinden hareket ile burada 66 köy kayıtlıdır. Bu köylerin 3 tanesinde Gayri Müslimler, 2 tanesinde de hem Müslim hem de gayri Müslim yaşamaktadır. Halkın en büyük geçim kaynağı tarımdır. Tarımdan sonra hayvancılık gelmektedir. Hayvancılıkta en çok bakılan hayvan koşu öküzüdür ki tarlanın sürülmesinde bu hayvan kullanılmaktadır. Bu da yöre halkının tarıma nedenli önem verdiğini göstermesi açısından mühimdir. Bölgenin iklimi karasaldır ve çok fazla tarım çeşidi yoktur.
Özet (Çeviri)
Temettuat Defters, which were put into use and kept after Tanzimat Ferman as a kind of tax, are defters which help us have information about many subjects such as the demographic, social and economic structure of the related place. Yozgat was the center of Kızılkoca town. Although Kızılkoca had an important place in the history, it lost its importance after Yozgat sperated later. According to the temettuat defters of Kızılkoca town villages 66 villages were registered. Nonmuslim people live in three of those villages, but both muslim and nonmuslim people live in two of them. Agriculture is the most important living source of the people there. Livestock comes after agriculture. Running ox is the most raised animal in livestock and it is also used in excavarting fields. This is important because it shows how much importance the local people give in agriculture. The climate of the area is continental and there are not many types of agriculture there.