Türk düşünce hayatında Niyazi Berkes
Niyazi Berkes in the Turkish intellectual world
  1. Tez No: 380064
  2. Yazar: GÖKHAN AK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. METE KAAN KAYNAR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: Niyazi Berkes, Toplumsal Gelişme, Ġslam, Siyaset, Çağdaşlaşma, Laiklik, Sekülerleşme, Cumhuriyet Devrimleri, Kemalist Siyasi Perspektif
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Siyaset Bilimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 389
Özet
Bu tezin temel amacı, Türk düşünce ve siyasî hayatında önemli bir yere sahip düşünür ve toplumbilimci Niyazi Berkes'in fikriyatının bütünlüklü ve derinlikli çözümlemesini, kişiliği, akademik ve entelektüel kimliği ile fikrî kavramlarının ayrıntıları üzerinden yapmaktır. Ana olarak Niyazi Berkes'in fikriyatı üzerine olan bu araştırma, dört temel bölüm üzerine inşa edilmiştir. Birinci bölüm araştırmanın bilgilerini içermektedir. İkinci bölüm, Niyazi Berkes'in düşünce yapısının temeli olan yaşam sürecini genel hatlarıyla ele almakta; üçüncü bölüm kişiliği ile akademik ve entelektüel kimliği ise ayrıntısıyla çözümlemeye çalışmaktadır. Dördüncü bölüm ise, önceki bölümlerden elde edilen verilerden de yararlanarak, Niyazi Berkes'in bilimsel düşünce sistemini bütünlüklü bir incelemeye tabi tutarak, bu yolla kapsamlı çözümlemelerde bulunmaktadır. Çalışmanın sonunda ise, Niyazi Berkes ve fikriyatı üzerine, elde edilen analitik tespitler çerçevesinde sonuç ve değerlendirmelerde bulunmaktadır. Bu sayede tez araştırmasının, Türk düşünce ve siyasî hayatında özgün bir fikrî anlayış ve perspektife sahip Niyazi Berkes ile onun fikriyatının daha iyi anlaşılmasına, Niyazi Berkes düşününün, günümüz Türk siyasî ve toplumsal yaşamında yaşanan sorun, sıkıntı ve bunalımların daha iyi irdelenmesine yardımcı olmasına, Niyazi Berkes'in fikriyatının kapsamlı bir irdeleme ve çözümlemesiyle, Türk siyaset bilimi literatürünün düşünsel, kavramsal ve analitik olarak genişletilmesine katkıda bulunması hedeflenmiştir.
Özet (Çeviri)
The main purpose of this dissertation is to examine, as a significant Turkish thinker and sociologist in Turkish intellectual and political life, Niyazi Berkes' thoughts by analyzing and sorting out his writings from wholistic perspective a total and in-depth basis with support of his unique auto-biographical slices of life cycle in line with his academic and intellectual identity details. This dissertation comprises four main chapters. The first main chapter deals with the research information. The second and third main chapters delve into Niyazi Berkes's thought process, which is the basis of his life in general, involving his personality and for his academic and intellectual identity in detail. The fourth main section, regarding the data obtained in the previous sections, is targeting on detailed analysis of Niyazi Berkes' coherent thought system by reviewing his scientific thinking aims. At the end of the research, it is promoted to gather an analysis in line with analytical findings nested with a general conclusion bunch of Niyazi Berkes' thoughts. This dissertation research aims at promoting contributions in facilitating a better understanding of Niyazi Berkes' thoughts who has an original way of understanding and perspective of thinking in the Turkish intellectual and political world, helping for a better analyzing of current Turkish political and social problems and crises using Niyazi Berkes' thinking and enabling the intellectual, conceptual and analytical extension of the Turkish political science literature by the help of a detailed examination of Niyazi Berkes' thinking. Key Words Niyazi Berkes, Social Development, Islam, Politics, Modernization, Laicism, Secularism, The Republic's Reforms, Kemalist Political Perspective.