Reconstruction of jihadist discourse in the Middle East after the First World War
Birinci Dünya Savaşı sonrası Orta Doğu'da cihad söyleminin yeniden oluşturulması
  1. Tez No: 380077
  2. Yazar: HACER COŞKUN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AYŞE ÖMÜR ATMACA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: cihad, cihadçılık, sosyal inşaacılık, söylem oluşturma, devlet-dışı aktörler, Hamas, Hizbullah, Refah Partisi, jihad, jihadism, constructivism, discourse construction, non-state actors, Hamas, Hezbullah, Welfare Party
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 133
Özet
Orta Doğu siyaseti, askeri faaliyetlerdeki motive edici gücünden dolayı, cihad söylemleri ile doludur. Esasen cihad Kur'ani bir terimdir ve cihadın çerçevesi Hz. Muhammed tarafından Kur'an-ı Kerim'de belirlenmiştir. Ancak, zaman içinde siyasi durumlara bağlı olarak farklı cihad tanımları oluşmuştur. Klasik askeri cihad, halifeler tarafından ülkenin içinde bulunduğu duruma göre tanımlanmıştır. Nitekim halifeler aynı zananda devletin başında bulunurdu. Hem İslami hem diğer ülkelerin cihad anlayışı halife kabul edilen İslam devletleri liderlerinin politikaları tarafından şekillendirilmiştir. Bununla birlikte, Birinci Dünya Savaşı sonrasında Orta Doğu'da oluşan ulus devlet sistemi ile cihadın anlamı ve çerçevesi neredeyse tamamen değişmiştir. Devlet liderlerinin yanı sıra, devlet-dışı yapılanmaların liderleri de kendi cihad tanımlarını oluşturmuşlardır. Klasik cihad anlayışından farklı olarak, çağdaş cihad günümüz yasal sistemi içinde yer almamktadır. Bu yüzden, bu tanımları açıklamak için“cihadçılık”ifadesi kullanılmaktadır. Cihadçılık, uluslararası sistem kapsamında meşru ya da meşru olmayan şekilde, Orta Doğulu politik gruplar tarafından kendi ihtiyaçları ve istekleri doğrultusunda oluşturulmaktadır. Bu tezin amacı, birinci Dünya Savaşı sonrasıda Orta Doğu kimliği çerçevesinde cihad söyleminin nasıl yeniden oluşturulduğunu ve anlamlandırıldığını açıklamaktır.
Özet (Çeviri)
The politics of the Middle East is occupied by jihadist discourses because of its motivating role in military campaigns. Jihad is a Qur'anic term, which means it was determined in the Qur'an during period of Prophet Mohammed. However it is always subject to different interpretations according to situations they faced with. The classical military jihad was modified by state leaders in their state actions. The policies of state leaders shape the jihad understanding of Muslim or non-Muslim states. However the criteria of jihad were mostly changed after the First World War within states of the Middle East. Beside state leaders, the actors of non-state actors define their modern understanding of jihad. Different from classical understanding of jihad, contemporary jihad cannot be explained within a legal framework. This is why it is called as jihadism. The discourse on jihadism is constructed by the Middle Eastern actionist groups- whether justified or un-justified in international system- according to their needs. The main of aim this thesis is explain how jihad discourses are constructed and given the meaning within identity of the Middle East after the Fisrt World War.