Üniversite öğrencilerinde psikolojik sağlamlık ile depresif belirtiler ve yaşam memnuniyeti arasındaki ilişkide benlik saygısı, pozitif dünya görüşü ve umudun aracı rolünün incelenmesi
The investigation of the mediator role of positive views of self, world and future on the relationship of psychological resilience with depressive semptoms and life satisfaction in university students
  1. Tez No: 380089
  2. Yazar: ÖZGE ERARSLAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SEDAT İŞIKLI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Psikolojik Sağlamlık, BiliĢsel Üçlü, Depresyon, Ġyi OluĢ, Psychological Resilience, Cognitive Triad, Depression, Well-being
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 136
Özet
Bu araştırmanın amacı üniversite öğrencilerinde psikolojik sağlamlık ile depresif belirtiler ve yaşam memnuniyeti arasındaki ilişkide benlik saygısı, pozitif dünya görüşü ve umudun aracı rolünü incelemektir. Çalışma amaçları için, Bilişsel Üçlü Envanteri İngilizceden Türkçeye çevrilmiştir. Ölçeğin faktör yapısını test etmek amacıyla Doğrulayıcı Faktör Analizi kullanılmıştır (yapı geçerliği). Bulgular Bilişsel Üçlü Envanteri'nin Türkiye'deki üniversite öğrencileri arasında geçerli ve güvenilir bir ölçüm aracı olduğunu göstermiştir (Ek-1). Gerçekleştirilen tez çalışmasına Türkiye'nin farklı üniversitelerinden 737 öğrenci katılmıştır. Risk Faktörlerini Belirleme Listesi'nde (Terzi, 2008) yer alan maddelerden en az birini yaşamış olma ölçütünü sağlayan 610 öğrenci çalışma grubuna dâhil edilmiştir. Uygulamalar, çevrim-içi anket sistemi hazırlanarak internet üzerinden yürütülmüştür. Çalışmada risk faktörlerine sahip bireyleri belirleyebilmek için Risk Faktörlerini Belirleme Listesi, katılımcıların benlik, dünya ve gelecek hakkındaki pozitif ve negatif bilişlerini değerlendirmek amacıyla Bilişsel Üçlü Envanteri (BÜE), psikolojik sağlamlık düzeylerini değerlendirmek için Ego-Sağlamlığı Ölçeği, genel yaşam doyumunu ölçmek için Yaşam Doyumu Ölçeği (YDÖ), depresif belirti düzeylerini değerlendirmek amacıyla Beck Depresyon Ölçeği (BDÖ) veri toplama aracı olarak kullanılmıştır. Araştırma sorularını yanıtlamak amacıyla yürütülen hiyerarşik regresyon analizleri sonucunda, üniversite öğrencilerinde benlik saygısının psikolojik sağlamlık ile depresif belirtiler arasındaki ilişkide tam aracı rol, psikolojik sağlamlık ile yaşam memnuniyeti arasındaki ilişkide ise kısmi aracı rol üstlendiği bulunmuştur. Pozitif dünya görüşünün ve umudun psikolojik sağlamlık ile yaşam memnuniyeti ve depresif belirtiler arasındaki ilişkide kısmi aracı rolü desteklenmiştir. Araştırmadan elde edilen bulgular ilgili literatür ışığında tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to investigate whether or not there is a mediator role of positive views of self, world and future on the relationship of psychological resilience with depressive semptoms and life satisfaction in university students. For purposes, The Cognitive Triad Inventory was translated from English to Turkish. The confirmatory factor analysis was used in order to test the scale's factor structure (construct validity). The results revealed that the Cognitive Triad Inventory is a validated and reliable measure of cognitive triad among the university students in Turkey (Ek-1). The sample of this study was collected from 737 university students using online survey system. The final analysis was done over 610 participants who experienced at least one of the risk factors from The List of Determining Risk Factors (Terzi, 2008). The List of Determining Risk Factors, The Cognitive Triad Inventory, Ego-Resilience Scale, Life Satisfaction Scale, Beck Depression Invnetory were applied to the students in order to measure the variables which were contained in this study. Hierarchical regression analyses were carried out for answering research questions of this study. Findings showed that resilience is significantly related to positive cognitions about the self, the world, and the future. The mediator role of the positive cognitive triad on the relationship of psychological resilience with depressive semptoms and life satisfaction was supported. Individuals who had higher level of resilience held significantly more positive cognitions and reported significantly higher levels of life satisfaction and lower levels of depressive semptoms. The results of this study were discussed in the light of the relevant literature.