Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi 1., 2. ve 3. sınıf öğrencilerinde internet bağımlılığı, depresyon ve diğer ilişkili faktörler
Internet addiction, depression and other related factors in the 1st, 2nd and 3rd year students of Ankara University School of Medicine
  1. Tez No: 493440
  2. Yazar: HATİCE BERNA YURTIŞIĞI ÇAYNAK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MELTEM ÇÖL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Halk Sağlığı, Psikiyatri, Public Health, Psychiatry
  6. Anahtar Kelimeler: İnternet Bağımlılığı, riskli internet kullanımı, depresyon, tıp fakültesi öğrencileri, risk faktörleri, Internet addiction, risky internet usage, depression, medical school students, risk factors
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 187
Özet
Amaç: Bu çalışma Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi öğrencilerinin internet kullanma durumlarını değerlendirmek, bunun depresyon ve diğer faktörlerle ilişkisini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Gereç ve Yöntem: Araştırma Mayıs – Haziran 2017 tarihleri arasında yürütülmüş, kesitsel özellikte bir araştırmadır. Araştırmanın evrenini Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi 1., 2. ve 3. sınıf öğrencileri oluşturmaktadır. Riskli/bağımlı internet kullanımının prevalansının %10 olduğu varsayımıyla minimum örneklem hacmi 523 olarak hesaplanmıştır. Örneklem sınıflara göre tabakalı rastgele olarak seçilmiş ve her sınıfın %60'ı olacak şekilde 796 kişiye ulaşmak hedeflenmiş ve 734 öğrenciye ulaşılmıştır. Veriler, gerekli açıklama yapıldıktan ve yazılı onam alındıktan sonra dershane ortamında, öğrencilerin toplu olarak bulunduğu günlerde, gözlem altında anket yoluyla toplanmıştır. Verilerin toplanmasında sosyoekonomik özellikler, genel sağlık durumu ve internet kullanma özelliklerini içeren anket formu, İnternet Bağımlılığı Ölçeği ve Beck Depresyon Ölçeği kullanılmıştır. Çalışmada, İnternet Bağımlılığı Ölçeği'nden 50 ve üzerinde puan alma durumu riskli/bağımlı internet kullanma, Beck Depresyon Ölçeği'nden 17 ve üzerinde puan alma durumu depresif belirti var olarak kabul edilmiş ve karşılaştırmalar buna göre yapılmıştır. Veriler, bilgisayarda SPSS 21.0 programında veri tabanı oluşturularak değerlendirilmiştir. İstatistiksel değerlendirmede, tek yönlü analiz olarak Ki Kare Testi ve Mann Whitney-U Testi, çok yönlü analiz olarak Çoklu Lojistik Regresyon Analizi kullanılmıştır. Bulgular: Araştırma grubunda riskli/bağımlı internet kullanma sıklığı %20,0 olarak bulunmuştur. Tek değişkenli analizlerde; öğrencilerin öğrenim gördüğü sınıf, kişisel aylık gelir durumu, ders başarı durumu, aile ilişkileri, üniversitedeki arkadaşlarıyla ilişkileri, üniversite dışındaki arkadaşlarıyla ilişkileri, ailede sorun yaşama durumu, fiziksel aktivite düzeyi, Beck Depresyon Ölçeği'ne göre belirlenen depresif belirti durumu, genel ruh sağlığı durumu, psikolojik destek durumu, tatil döneminde internet kullanma süresi internet kullanma durumuyla ilişkili bulunmuştur. Lojistik regresyon analizi sonuçlarına göre; öğrencilerin öğrenim gördüğü sınıf (OR: 2,07, OR: 1,78), ders başarı durumu (OR: 2,16), ailede sorun yaşama durumu (OR: 1,54), tatil döneminde haftalık internet kullanma süresi (OR: 2,05) ve depresif belirti durumu (OR: 3,24) internet kullanma durumu üzerine etkili bulunmuştur. Sonuç: Bu çalışmada riskli/bağımlı internet kullanma oranı yüksek düzeyde bulunmuş olup, üzerine etkili olan risk faktörleri belirlenmiştir. Öncelikle, riskli ve bağımlı internet kullanımı ile ilişkili faktörlere yönelik koruyucu yaklaşımları sağlamak gerekir. Bunun yanı sıra çalışmada belirlediğimiz faktörleri göz önüne alarak risk altındaki bireyleri zamanında saptamak ve gereken durumlarda uygun yaklaşımlar için yönlendirmek gereklidir.
Özet (Çeviri)
Aim: This study was conducted to evaluate the internet usage habits of Ankara University School of Medicine students, as well as to identify the relationship between the depression and other factors. Material and Method: This cross-sectional study was conducted between May – June 2017. Population of the study consists of the 1st, 2nd and 3rd year students of Ankara University School of Medicine. Minimum sample size was calculated as 523 with the assumption that the prevalence of risky/addictive internet usage is 10%. Stratified random sampling was used according to classes. 60% of each class with 796 individuals in total were aimed and 734 were reached. Data was collected from class environment and student groups by conducting surveys under observation after the necessary explanation was made and written consent was obtained. Questionnaire forms including socioeconomic elements, general health status and internet usage habits as well as Internet Addiction Test and Beck Depression Inventory were used to collect data. Scoring 50 points and more in Internet Addiction Test was accepted as risky/ addictive internet usage while scoring 17 points or more in Beck Depression Inventory was accepted to be pointing to the existence of depressive indication; thus, the comparison was made accordingly. Data was evaluated by creating a data-base in the computer program SPSS 21.0. In the statistical evaluation, Chi Square Test and Mann Whitney-U Test were used for one-way analysis and Multiple Logistics Regression Analysis was used for multiple-way analysis. Findings: In research group, risky/addictive internet usage frequency was found to be %20,0. In univariate analyses, class of the students, personal monthly income, academic success, family relationships, relationships with university friends, relationships with friends from outside the university, problems within family, level of physical activity, depressive indication situation based on Beck Depression Inventory, general mental health, psychological support and the internet usage duration during holidays were found to be related to the state of internet usage. According to Logistic Regression Analysis results, the class of students (OR: 2,07, OR: 1,78), academic success (OR: 2,16), problems within family (OR: 1,54), weekly internet usage duration during holidays (OR: 2,05) and depressive indication situation (OR: 3,24) were found to be related to internet usage. Result: In this study, risky/addictive internet usage proportion was found to be high while the influencing factors were detected. What is needed to be done first is to adopt the preventative approaches for risky and addictive internet usage related factors. Furthermore, individuals at risk should be detected and guided with suitable and timely approaches considering the factors mentioned in the study.