Ulusal marşların söz ve müzik açısından incelenmesi
Examming the words(Lyrics) and music of national anthems
  1. Tez No: 380099
  2. Yazar: MERVE KÖŞKER
  3. Danışmanlar: DR. AHU KÖKSAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Müzik, Music
  6. Anahtar Kelimeler: Ulusal marş, milli marş, National anthem, marches
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Müzikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 202
Özet
Bu çalışmada; Birleşmiş Milletler tarafından tanınan Vatikan ve Filistin ile Birleşmiş Milletler üyesi 193 ülkenin ulusal marşlarının metinleri ve müzikleri incelenmiş; ayrıca marşların resmi kabulleri ve varsa geçirdiği değişikliklerle ilgili bilgilere yer verilerek kıta bazında ve dünya genelinde benzerlikler ve farklılıklar saptanmaya çalışılmıştır. Marşlar;“Müzik”üst başlığı altında ritim/tartım, tempo/ifade terimleri, ölçü sayısı, tonalite, ses genişliği ve form;“Söz”üst başlığı altında ise tema ve mısra sayısı bağlamında incelenmiş; elde edilen veriler her ülke marşı için tablolaştırılmıştır. Ayrıca kıta bazında her başlık için karşılaştırma yapmak amacıyla veriler toplu bir biçimde de sunulmuştur. Sonuç olarak; dünya genelinde ulusal marşlarda en sık kullanılan ölçü anahtarının 4/4, en sık kullanılan temponun Andante, ortalama marş uzunluğunun yirmi sekiz ölçü, en çok kullanılan modun Majör, en sık kullanılan aralık türünün 9'lu, kullanılan en pes sesin Sol3, en tiz sesin La5, en sık kullanılan formun ise dört cümleden oluşan form yapısı olduğu tespit edilmiştir. Ulusal marşların sözleri incelendiğinde en sık kullanılan temanın Vatana Övgü-İyi temenniler, ve ortalama söz uzunluğunun on altı mısra olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study; the words and music of the national marches of 193 countries listed in the United Nations, including the Vatican and Palestine, which are also recognized by the UN, have been examined. Also, information has been provided concerning the formal acceptance of the national marches and the (possible) changes they have gone through. Additionally, it has been attempted to determine similarities and differences on the basis of continent and worldwide. These anthems have been analyzed under two broad categories of“Music”and“Text”. Rhythm, tempo/expression markings, measure numbers, tonality, voice register and form have been studied under the heading of“Music”; while themes and number of verses have been examined under the heading of“Text”. The data obtained for each country has been tabulated. The data has also been presented in a collective form on the basis of continent in order to compare the titles. In conclusion it has been observed that the most often used time signature worldwide is 4/4 (common time), the most often used tempo is Andante, the average length is twenty-eight measures, the most frequently used tonality is major, the most frequent interval is the ninth, the lowest tone is G3, the highest tone is A5, the most frequent form is the four-phrase structre. After examining the words/texts of all the national anthems it has been observed that the most often used theme is praise and best wishes to the motherland, and that the average text length is sixteen verses.