Hava durumunun yapay sinir ağları ile kestirimi ve bulanık mantıkla sınıflandırılması
Weather forecasting by neural networks and it's classification by fuzzy logic
  1. Tez No: 380111
  2. Yazar: FATMA SERT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HAYRETTİN KEMAL SEZEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonometri, Econometrics
  6. Anahtar Kelimeler: Yapay Sinir Ağları Kestirim Bulanık Mantık Sınıflandırma Hava Durumu MATLAB, Neural Networks Forecasting Fuzzy Logic Classification Weather MATLAB
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Uludağ Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ekonometri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yöneylem Araştırması Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 112
Özet
Günümüzde hava durumu tahminleri on beş günden öteye geçememektedir. Dolayısıyla aylar öncesinden planlanan etkinlikler günlük hava durumundan ziyade mevsimsel nitelikler gözetilerek, belirsizlik ve risk altında gerçekleşmektedir. Çalışmada yapay sinir ağları kullanılarak meteorolojik değişkenlerin geleceğe yönelik kestirimleri yapılmış, böylece kestirim süre aralığının arttırılabilmesi imkânı araştırılmış, daha sonra günler bulanık mantıkla hava durumuna göre sınıflandırılmaya çalışılmıştır. Bu amaçla yapay sinir ağlarının Çok Katmanlı Algılayıcı Modeli kullanılarak günlük ortalama sıcaklık ve günlük nispi nem miktarı için iki yıllık kestirim değerleri elde edilmiştir. Kestirilen değerlere bulanık mantık kuramı uygulanarak günler; sıcak, soğuk gibi dilsel ifadelerle sınıflandırılmıştır.
Özet (Çeviri)
Today's weather forecast doesn't go beyond fifteen days. For this reason, the activities which have been organized months earlier without considering weather condition are taken place at uncertainty and risk. In this study, to increase the ability of forecasting interval of meteorological variables using Artificial Neural Network was investigated and days were classified according to the weather situation by fuzzy logic. For this purpose, the forecast values of daily average temperature and relative humidity for two years were obtained by using Multilayer Perceptron Model of Artificial Neural Network. Then applying fuzzy logic theory to the forecasted values, future days were classified by linguistic expressions such as warm, cold.