Liberal teori bağlamında Müslüman Kardeşlerin Mısır devleti ile ilişkisinin analizi: 1928-1967
Analaysis of the relations between Muslim Brotherhood and Egyptian government in the contex of liberal theory: 1928-1967
  1. Tez No: 380118
  2. Yazar: ENGİN KOÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TAYYAR ARI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Müslüman KardeĢler, Liberalizm, Siyasal Ġslam, Muslim Brotherhood, Liberalism, Political Islam
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Uludağ Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 114
Özet
Bu tez Müslüman Kardeşlerin Mısır siyasi hayatına etkisi ve Mısır hükümetleri ile 1970 yılına kadarki ilişkilerini liberalizm bağlamında incelemektedir. Müslüman Kardeşler dini ve sosyal bir hareket olarak 1928 yılında Hasan el-Benna tarafından Mısır'da kuruldu. Müslüman Kardeşler hareketi kuruluşunun ilk yıllarında politikadan uzak dururken ilerleyen yıllarda ise Mısır'da ki siyasi gelişmeleri yakından takip etmişlerdir. Aynı zamanda Müslüman Kardeşler liberal politikalara karşı çıkmışlardır. Cemal Abdul Nasır 1948 Arap-İsrail savaşında Mısır ordusunda görev alan komutanlardan biriydi. Hür Subaylar hareketini gizlice kuran Nasır aynı zamanda Müslüman Kardeşlerin üyelerinden de güçlü destek aldı. Kardeşler başlangıçta yeni kurulan hükümetin koruması altındayken daha sonraları Nasır rejimi tarafından bütün faaliyetleri yasaklanmıştır. Bu çalışmada hem rejim hem de hareketin siyasal liberalizm bağlamında politik ve sosyal dönüm noktaları incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
This thesis analyses the Muslim Brotherhood's effect on political life in Egypt and relationships with Egyptian Government till 1970 in the context of liberalism. Muslim Brotherhood was founded by Hasan al-Banna as a religious and social movement in 1918, Egypt.Early years of the establishment of Muslim Brotherhood movement while avoiding political issues in later years closely follow up political developments in Egypt. At the same time Muslim Brotherhood had oppesed to liberal policies. Gamal Abdul Nasser was one of commanders in Egypt army who served during the war between Arap states and Israel in 1948. Nasser secretly formed the Free Officer movement within army also had got strong support by members of Muslim Brotherhood. At the beginning Brothers while under the protect of new government subsequently their all activities were also banned by Nasser reggime. In this study politics and social turning points of both regime and movement were analyzed in the context of political liberalism.