Bosnalı âlim Jusuf Ramıć ve tefsir ilmindeki yeri
Bosnian scholar Jusuf Ramic and his place in the science of tafsir
- Tez No: 380139
- Danışmanlar: DOÇ. DR. CELİL KİRAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Jusuf Ramić, Kur'ân, Tefsir, Boşnakça Mealler, Arap Dili, Jusuf Ramic, Qur'an, Tafsir, Bosnian Qur'anic Translations, Arabic Languages
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Uludağ Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Tefsir Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 248
Özet
Tez üç bölümden oluşmaktadır: İlk bölüm dört altbaşlıktan oluşmaktadır. İlk olarak Ramić'in yaşadığı ülkenin, yani Bosna ve Hersek'in tarihinden kısaca bahsedilmiştir. Daha sonra detaylı olarak Jusuf Ramić'in hayatı, eğitimi ve hizmetleri hakkında bilgi verilmiştir. Daha sonra ise onun yazdığı eserler hakkında net bilgi verilmiştir. Ve nihayet Bosnalı İslam alimlerinin Jusuf Ramić hakkındaki görüşleri sunulmuştur. Tezin ikinci bölümünde Ramić'in yazdığı eserlerin muhtevası ve yöntemi üç alt başlık halinde ortaya çıkarılmıştır. İlk alt başlıkta detaylı bir şekilde onun rivayet tefsiriyle ilişkisi, daha sonra ise onun dirayet tefsiriyle ilişkisi irdelenmiştir. Burada müellifin eserleri, Kur'an tefsiri, Arap dili ve Konulu tefsir bakımından incelenmiştir. Üçüncü bölümde ise Ramić'in teorik ve pratik olarak ilgilendiği Kur'an ilimlerinden söz edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This master thesis is composed of three chapters. First chapter is further subdivided in four parts. At the beginning, a brief history of Bosnia and Herzegovina, country from which Ramic comes is told. After that the life of Jusuf Ramic is elaborated trough his education and his works. Afterwards his books are presented. Finally, the first chapter is ended with the opinions of other Bosnian Islamic scholars about Jusuf. The second chapter is subdivided in three parts based on works written by Jusuf Ramic. In the first part his contact with the traditional tafsir is elaborated, continuing with contact with rational tafsir. Along with that influence of all sorts of rational tafsir on his works is followed with special emphases on interpretation of the Qur'an in Arabic as well as thematic interpretation of the Qur'an. End of this second chapter is dedicated to Quranic sciences that Ramic deals with.