Bosnalı Teberdâr Mustafa Efendi ve ona izâfe olunan mecmuadaki eserler
Teberdâr Mustafa Efendi from Bosnia and the collected works attributed to him
- Tez No: 227127
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA UZUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Bosnalı Teberdâr Mustafa Efendi, Bosnalı Teberdâr Mustafa Efendi
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İlahiyat Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İslam Tarihi ve Sanatları Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 347
Özet
?Mecmualar? klasik edebiyatımızın pek fazla incelenme imkânı bulamamış bâkir sahalarından biridir. Edebiyât meraklılarının şahsî çabalarıyla bazen gelişigüzel, bazen de belirli bir tasnife tabi tutularak hazırlanan bu defterler edebiyât araştırmacıları için çok kıymetli bilgiler ihtivâ etmektedir.XVII. yüzyıl şâirlerinden olan Bosnalı Teberdâr Mustafa Efendi'nin tezimize konu alan eseri Tercüme-i Hilyetü'n-Nebî de Nuruosmaniye Kütüphanesi 4906 no'lu mecmuada yer almaktadır. Beş nüshası bulunan mecmuadaki diğer eserler ise Arap edebiyatında şöhret bulmuş kasîdeler ve bunların Türk şâirler tarafından yapılan manzum tercümeleridir.Bu çalışmada Bosnalı Teberdâr Mustafa Efendi, hayatı ve edebî kişiliği, hilyesi ve aynı mecmuadaki eserler incelenmiş ve mecmuanın metin tahkiki yapılarak eserin tıpkıbasımı teze ilâve edilmiştir.
Özet (Çeviri)
?Mecmuas? is an area which hasn?t been review so much in our classical literature. mecmuas has been gathered in a specific topic by people intrested in literature carelessly sometimes. These mecmuas contain rich informatin for the researcher of literature.The porpuse of this reseach is Tercüme-i Hilyetü?n-Nebî which belongs to Teberdâr Mustafa Efendi from Bosnia from poets of XVII. century. This book is listed on Nuruosmaniye Library with number of 4906. There are five copy of the mecmuas included some famous eulogy from Arabian literature and their translation which belongs to Turkish poets.This research is included the biography of Teberdâr Mustafa Efendi, his importance in literature, his hilye, the others works in this mecmuas and it?s original copy with text verification.