تفسير سورة الفتح للإمام محمد بن موسى البسنوي : دراسة وتحقيق
İmam Muhammed bin Musa el-Bosnavî'nin Fetih Süresi Tefsiri: Tahkik ve değerlendirme
- Tez No: 700913
- Danışmanlar: دكتور. مدرس خاص عضو في BURHAN ÇONKOR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Tefsir, Tahkik, Fetih, el-Bosnavî, interpretation, investigating, Al-Fath, Al-Bosnawi
- Yıl: 2021
- Dil: Arapça
- Üniversite: Çankırı Karatekin Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 165
Özet
İslam kütüphanelerindeki bazı yazma eserlere baktıktan sonra, birçoğunun büyük ilimler içerdiğini ve hala raflarda çürüdüğünü, çekmecelerde kilitli olduğunu gördüm ve ilim talebelerinin erişebilmesi için onları ortaya çıkarmayı uygun buldum. Böylelikle ilmi mirasa sahip çıkmak ve sabık âlimlerimizin sunduklarını gün yüzüne çıkarmak istedim. Araştırmanın kapsamı, İmam Muhammed el-Bosnevî'nin Fetih Suresi tefsirinin yazma nüshasını incelemek ve ortaya çıkarmaktır. Araştırmada takip ettiğim yöntem, metnin müellifi tarafından yazıldığı gibi gösterilmesi, ayetlerin tespit edilmesi, eserdeki hadis ve rivayetlerin çıkarılması, garip kelimelerin açıklanması, atıfta bulunduğu ve naklettiği tefsirlerin tespit edilmesi ve tefsirinde bahsettiği âlimlerin tanıtılmasını içermektedir. Bu sayede müfessir el-Bosnevî'nin yüksek derecede ilim ve irfan sahibi olduğu, Arapça ve belâgat ilimlerine hâkim olduğu, mânâyı açıklığa kavuşturmak konusunda çok bilgili olduğu ve müfessirlerin kitapları ve sözleri hakkında geniş bir bilgiye sahip olduğu tespit edilmiştir. Bu tefsiri, Âlim Şirvani'nin Fetih Suresi'nin tefsirinde bahsi geçen yanlış ve hatalı bilgileri, bir alime yakışır şekilde edepli ve ilmi ölçüler içerisinde tenkid ve reddetmek için yazmıştır. Yazdıktan sonra Sultan IV. Murad'a fethinde muzaffer olduğunda hediye etmiştir.
Özet (Çeviri)
After seeing some of the manuscripts in Islamic Libraries, I noticed that many of which contain ample sciences which were left on shelves and in drawers. So, I thought that it is interesting to take them out so as to be at the disposal of students of science to revive heritage and to be loyal to what our first scholars had so far offered of knowledge. The scope of the research is to study and investigate the interpretation manuscript of Surat Al-Fath by Mawla Muhammad bin Musa Al-Bosnawi. The researcher has adopted the scientific investigation method that presents the text as was written by the author with the verses in their proper place, extracting hadiths and sayings from their origin, clarifying the meanings of strange words, resourcing to the interpretations quoted and referred to and translating those scholars he mentioned in his interpretation. It has become clear, from what is mentioned earlier, that the Bosnian interpreter is firmly grounded in knowledge and that he masters the Arabic sciences and rhetoric. He is an artist in clarifying meanings and has a vast acquaintance with the books and sayings of interpreters, besides, he is subtle in conveying sayings and opinions. He wrote this interpretation for the sultan Murad IV during one of his conquests, in response to illusions and mistakes in the interpretation of Surat Al-Fath by the scholar Al-Shirwani in a scientific tule taking into account the extent to which scholars were polite in criticism and debates .