Patent verilebilirlik şartlarından yenilik
Novelty as a patentability requirement
- Tez No: 380168
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ERTAN DEMİRKAPI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Patent, Buluş, Patent Verilebilirlik Şartları, Yenilik, Tekniğin Bilinen Durumunun Aşılması, Patent, Invention, Patentability Requirements, Novelty, Breakthrough in the existing technology
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Balıkesir Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 182
Özet
Fikri Mülkiyet Hukuku içersinde son derece önemli bir yere sahip olan patent ile buluş sahiplerine, fikri yaratıcılıklarının ürünü olan buluşlarını, başkalarının kullanmalarını, üretmelerini ve satmalarını engelleme yetkisi verilmektedir. Böylece büyük emekler harcanarak gerçekleştirilen buluşlar, toplumun serbest kullanımının dışına çıkartılmakta ve buluş sahibi toplum nezninde korunarak ödüllendirilmektedir. Ticaret alanında yaşanan gelişmelere paralel olarak uluslararası ilişkilerdeki rekabetin hızla arttığı günümüz koşullarında, rekabetin en önemli şartı teknolojiyi geliştirmek ve geliştirenleri desteklemektir. Patent ile buluş sahipleri korunarak teşvik edilmekte ve buluşların sayıları artmakta, bu durumda teknolojik gelişme hızını pozitif yönde etkilemektedir. Ancak ülkelerin ekonomik ve teknolojik açıdan ilerlemelerinde bu denli öneme sahip olan buluşların, patent alınarak korunabilmesi için belirli niteliklere sahip olması gerektiği kabul edilmiş ve bu konuda sınırlandırmalar getirilmiştir. Buna göre patent ile korunabilecek buluşların, yeni, tekniğin bilinen durumunu aşan (buluş basamağına sahip) ve sanayiye uygulanabilen buluşlar olması gerekmektedir. Patent verilebilirlik şartları olarak adlandırılan bu nitelikler, Türkiye? de 551 Saylı PatKHK? nin 5. maddesinde, Avrupa Patent Anlaşması ve diğer uluslararası anlaşmalarla uygun olarak düzenlenmiştir. Patent verilebilirlik şartlarından herbiri ayrı birer öneme sahip olmakla birlikte, patentin toplumsal gelişmeyi sağlamak için, daha önceden bilinmeyen, yeni olan buluşları korumayı hedeflediği düşünüldüğünde, yenilik kriterinin, patent hukuku açısından bir ön şart haline geldiğini kabul etmek gerekmektedir. Bu sebeple çalışmanın konusu ? Patent Verilebilirlik Şartlarından Yenilik? şeklinde belirlenmiştir. Gerçekten de hiçbir patent sisteminde önceden bilinen buluşlar için patent verilmez, bu sebeple yenilik, patent ile korunacak buluşun ve patent hukukunun odağında yer almaktadır. Bu bilgiler ışığında çalışma dört bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde, konunun daha iyi anlaşılabilmesi açısından fikri mülkiyet hakları ve bir fikri mülkiyet hakkı olarak patent kavramı ayrıntılı olarak incelenmiştir. Çalışmanın ? Patent Verilebilirlik Şartları? başlığı altındaki ikinci bölümünde ise öncelikle, patent verilebilirlik açısından şekli şartları oluşturan, patent başvurusunun yapılması ve incelenmesi süreci, maddi şartlar başlığı altında ise yenilik, tekniğin bilinen durumunun aşılması ve sanayiye uygulanabilirlik kriterleri değerlendirilmiştir. Çalışmanın üçüncü bölümünde ise yenilik şartı ve önemi üzerinde durulmuş, yenilik ile ilgili kavramlar açıklanmış ve buluşun yenilik kriterine sahip olup olmadığının belirlenmesi için yapılacak araştırma ? yeniliğin belirlenmesi ? başlığı altında ele alınmıştır. Çalışmanın son kısmında ise ilk üç bölüm itibariyle tespit edilen önemli noktalar ve varılan sonuçlar özet olarak belirtilmiştir.
Özet (Çeviri)
As an important part of the Intellectual Property Law, patent grants the inventors the right to ban others to use, to produce and to sell their inventions. These endeavoring inventions are excluded from the free use of the society and awards the inventor by protecting its right before the society. In today?s conditions witnessing increasing competition in the international relations, key principal is to encourage the development of the technology and to protect those who develops technologies. Patent promotes inventors by prodiving protection and the number of inventions increase accordingly, forming a positive impact on the technological development. It is agreed that inventions should carry some certain requirements in order to be protected under patent and there are some national and international limitations within this framework. Inventions that are going to be protected by patent should be new, create a breakthrough and applicable in the industry. Patentability requirements are organized under the Article no: 5 of the PatKHK Law no: 551 in Turkey, the European Patent Convention and other international conventions. When it is considered that every patentability requirement has a different value and aims at protecting brand new inventions in order to support social development, novelty criteria is agreed to be the precondition of the Patent Law. This is the reason why the subject of this study is determined as the ?Novelty as a Patentability Requirement.? Inventions that are excluded from patent system if they are not new. Due to this reason, novelty is in the core of the invention that will be protected by the patent and by Laws. The study is made up of four chapters. Intellectual Property Rights and the concept of patent as an Intellectual Right are analyzed in the first chapter. The second chapter entitled, ?Patentability Requirements? is focuses on the patent application and research process that includes the formal requirements for patentability and evaluates novelty, making a breakthrough in technology and applicability. The third chapter is based on the novelty requirement and its importance as well as focusing on the concepts regarding the novelty. The novelty criteria is examined under the title of ?determing the novelty.? The last chapter of the study includes important points mentioned in the first three chapters and conclusion.