Vergilerin tasarruflar üzerindeki etkisi: Türkiye analizi
The impact of taxes on savings: Turkey analysis
- Tez No: 380175
- Danışmanlar: PROF. DR. NACİ TOLGA SARUÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Maliye, Finance
- Anahtar Kelimeler: Vergi, Tasarruf, Analiz, Tax, Saving, Analysis
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Maliye Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 102
Özet
Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelerin kronik sorunlarından biri, tasarrufların yetersiz olmasıdır. Tasarruf oluşturmak ve mevcut tasarruf miktarını artırmak için devlet; faiz oranları, açık piyasa işlemleri, reeskont oranı gibi para politikası araçları ile harcama politikası, borçlanma politikası ve vergisel düzenlemeler gibi maliye politikası araçlarını kullanmaktadır. Bu doğrultudan hareketle çalışmanın amacı 1980 - 2014 döneminde Türkiye'de tasarruflarda meydana gelen değişim ve uygulanan vergi politikalarının tasarruflar üzerindeki etkisini incelemektir. Bu amaçla çalışmada 1980 - 2010 dönemine ait veriler kullanılmıştır. Modelde gelir üzerinden alınan vergiler, harcama üzerinden alınan vergiler ve servet üzerinden alınan vergiler ile kamu tasarrufları, özel tasarruflar ve toplam tasarruf miktarı analiz edilmiştir. Elde edilen bulgular ışığında, Türkiye'de harcamalar üzerinden alınan vergilerin kamu tasarrufları üzerinde etkili olduğu görülmüştür. Özel ve toplam tasarruflar üzerinde ise faiz oranlarının etkili olduğu, vergilerin belirgin bir etkisinin olmadığı söylenebilir.
Özet (Çeviri)
One of the chronic problems of developing countries such as Turkey is the lack of savings. In order to create saving and to increase the amount of current savings, state employs monetary policy tools such as interest rates, open-market operations and employs the fiscal policy tools such as spending policy, borrowing policy and tax regulations. The aim of the study from this direction of movement is to investigate the changes occurring in the saving and the effects of the implemented tax policy on the saving in Turkey during 1980 and 2014. To this end, panel date belonging to the period between 1980 and 2010 was used in the study. In the model, the taxes on income, expenditures, wealth as well as the amount of private savings, public savings and total savings were analysed. In the light of the findings, the tax on spending in Turkey has been indicated to have an effect on public savings. On other hand, it can be said that, although interest rates have influence on private and total savings, taxes don't have any significant influence on them.