1-Naphthylacetamıde'nin insan periferal kan lenfositlerindeki ın vıtro genotoksik ve sitotoksik etkileri
The in vitro genotoxic and cytotoxic effects of 1-Naphthylacetamide on human peripheral blood lymphocytes
- Tez No: 380348
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AYŞE YAVUZ KOCAMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: 1-Naftilasetamit, insan periferal lenfositleri, kromozom anormalliği, mikronükleus, 1-Naphthaleneacetamide, human peripheral blood lymphocytes, chromosome aberration, micronucleus
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mustafa Kemal Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 96
Özet
Tarımda sentetik bitki büyüme düzenleyicisi olarak kullanılan 1-naftilasetamidin insan periferal kan lenfositlerindeki genotoksik ve sitotoksik etkisini belirlemek amacıyla yapılan bu çalışmada, 1-naftilasetamidin 20, 40, 80 ve 160 µg/ml'lik konsantrasyonları 24 ve 48 saatlik muamele sürelerinde denenmiştir. 1-naftilasetamidin genotoksik etkisi kromozom anormalliği (KA) ve sitokinez-bloklama mikronükleus (MN) testleriyle, sitotoksik etkisi de mitotik indeks (MI) ve nüklear bölünme indeksi (NBI)'nin saptanmasıyla belirlenmiştir. 1-naftilasetamit, insan periferal lenfositlerinde tüm konsantrasyonlarda (20, 40, 80 ve 160 µg/ml) ve uygulama periyodlarında (24 ve 48 saat) yapısal KA ve MN oluşumunu önemli derecede arttırmıştır. 1-naftilasetamit ile hem 24 hem de 48 saat muamele edilen kültürlerde, binüklear hücrelerdeki nüklear tomurcuk oluşumunun yüksek iki konsantrasyonda (80 ve 160 µg\ml) önemli derecede arttığı bulunmuştur. Test edilen tüm konsantrasyonlarda; 1-naftilasetamit, MI'in sadece 48 saatlik muamele süresinde, NBI'nin ise hem 24 hem de 48 saatlik muamele süresinde kontrol gruplarına kıyasla istatistiksel olarak önemli derecede düşmesine neden olmuştur. Bu azalmaların, her iki uygulama periyodunda konsantrasyona bağlı bir durum gösterdiği bulunmuştur. 2014, 80 Sayfa
Özet (Çeviri)
In the present study, the genotoxicand cytotoxic effects of 1-naphthylacetamide, which used as synthetic plant growth regulator in agriculture, were investigated in human peripheral blood lymphocytes treated with 20, 40, 80, and 160 µg/ml of 1-naphthylacetamide for 24 and 48 hours treatment periods. The genotoxicity of 1-naphthylacetamide was investigated by studying in vitro chromosome aberrations (CAs) and cytokinesis-block micronucleus (MN) tests. Nuclear division index (NDI) and mitotic index (MI) were also calculated to determine the cytotoxicity of 1-naphthylacetamide. 1-naphthylacetamide, significantly increased the structural CAs and MN formation at all concentrations (20, 40, 80 and 160 µg/ml) and treatment periods (24 and 48 hr) in human peripheral lymphocytes. In the both 24 and 48 hr treated cultures, 1-naphthylacetamide was also found to significantly induce the nuclear bud formation in the binuclear cells, at the two higher concentrations, 80 and 160 µg/ml. At all the tested concentrations, 1-naphthylacetamide caused a statistically significant reduction in the MI only for 48 hr treatment period and also in the NDI for both 24 and 48 hr treatment periods as compared to the control groups. These decreases were found in a concentration-dependent manner during both treatment periods. 2014, 80 Pages