Hatay bölgesinde tüketilen kahve örneklerinin mineral içeriklerinin araştırılması
Determination of the mineral contents of the coffee samples comsumed in hatay region
  1. Tez No: 380353
  2. Yazar: SÜLEYMAN YILMAZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA KEMAL SANGÜN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Kahve, toksik elementler, MP/AES ICP/MS
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mustafa Kemal Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 92
Özet
HATAY BÖLGESİNDE TÜKETİLEN KAHVE ÖRNEKLERİNİN MİNERAL İÇERİKLERİNİN ARAŞTIRILMASI Bu çalışma, Hatay bölgesinde satılan kahvelerin içinde toksik etkileri bulunan Fe, Zn, Cu, Co, Ni, Al, Mn, Cr gibi metallerin analizini yaparak değerleri tespit etmek ve gıda standartlarına uygun olup olmadığını incelemek amacıyla MP/AES VE ICP/MS cihazları ile analizleri yapılmıştır. Kahve örneklerinin ICP/MS analizlerinde bor (B), Sodyum (Na), magnezyum (Mg), Aluminyum (Al), silisyum (Si), Fosfor (P), potasyum (K), kalsiyum (Ca), titanyum (Ti), krom (Cr), mangan (Mn), demir (Fe), kobalt (Co), nikel (Ni), bakır (Cu), çinko (Zn), arsenik (As), stronsyum(Sr), baryum(Ba) ve kurşun (Pb) elementleri analiz edildi. MP/AES cihazıyla demir (Fe), çinko (Zn), bakır (Cu), kobalt (Co), nikel (Ni), aluminyum (Al), mangan (Mn) ve krom (Cr) analizleri yapıldı. Çalışmamızdan elde edilen sonuçlara göre ICP/MS sonuç değerleri MP/AES değerlerine göre daha hassas sonuçlar vermiştir. Kahve örneklerinde demir analizlerinin çekirdek kahvede 0,51±0,10mg/kg iken açık kahvede bu değer 0,98±0,12mg/kg ve koyu kahvede ise 2,44±0,21mg/kg olarak gözlenmiştir. Bu sonuca göre çekirdek kahvenin açık ve koyu kahveye dönüştürülmesi işleminden kaynaklanacağı düşünülmektedir. Yaptığımız analizler sonucunda As dışında diğer bütün elementlerin miktarları standartlara uygun olduğu görülmüştür. As ise bazı örneklerde 78,35±12,85 mg/kg seviyesinde bulunmuştur. Bu da kahveyi çok tüketen kişilerde toksik etki yapacak düzeydedir. Sonuç olarak kahve örnekleri içinde çekirdek kahve de kontaminasyon daha az olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca öğütülmüş kahvelerde özellikle bazı elementlerin açık kahvede yüksek bazılarının koyu kahvede yüksek olması dikkat çeken önemli bir durumdur. Açık ve koyu kahve işleme koşulları sorgulanmalı üretici ve tüketici bu konuda bilgilendirilmelidir. Yine bazı değerlere göre fazla kahve tüketimi istenmeyen ağır metallerin vucutta birikimine ve toksik etki yapmasına yol açabileceği öngörülmektedir. 2014, 80 Sayfa
Özet (Çeviri)
ABSTRACT DETERMİNATİON OF THE MİNERAL CONTENTS OF THE COFFEE SAMPLES COMSUMED İN HATAY REGİON In this study the coffee samples obtained from the market in Hatay region is analysed by MP/AES and ICP/MS. The Fe, Zn, Cu, Co, Ni, Al, Mn, Cr metals values are identified and compared with food standards. Also MP / AES and ICP / MS analysing performance is also compared. Boron (B), sodium (Na), magnesium (Mg), aluminum (Al), silicon (Si), phosphorus (P), potassium (K), calcium (Ca), titanium (Ti), chromium (Cr), manganese (Mn), iron (Fe), cobalt (Co), nickel (Ni), copper (Cu), zinc (Zn), arsenic (As), strontium (Sr), barium (Ba) and lead (Pb) elements has been analyzed by ICP/MS. Iron (Fe), zinc (Zn), copper (Cu), cobalt (Co), nickel (Ni), aluminum (Al), manganese (Mn) and chromium (Cr) analysis was performed by MP / AES for coffee samples. According to the results obtained from this study ICP / MS gave more accurate results than the MP / AES. Analysis of samples of coffee beans for iron found 0.51±0.10mg/kg, while the value 0.98±0.12mg/kg in light coffee and 2.44±0.21mg/kg in dark brown was observed. According to this result, light and dark coffee ground coffee is expected to result from the process of converting. As a result of our analysis of all elements other than amounts were found to be in compliance with standards. 78.35±12.85 in some embodiments is as mg / kg level were found. This toxic effects in people who consume a lot of coffee is enough to do. As a result of contamination coffee beans in coffee samples was determined to be less. In addition, ground coffee, coffee high, especially in light of some elements of some dark brown is an important condition for a higher attention. Light and dark coffee processing conditions should be questioned producers and consumers should be informed about it. However, according to some value greater coffee consumption and the accumulation of unwanted toxic effects of heavy metals in the body is expected to lead to do. 2014 , 80 Pages Key words : Coffe,toxic elements, MP/AES, ICP/MS