Kahramanmaraş ili ova koşullarında bazı armut çeşitlerinin adaptasyonu
Adaptation of some pear cultivars to Kahramanmaraş plain
  1. Tez No: 380385
  2. Yazar: SEFAİR BAĞCI
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. YUSUF NİKPEYMA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Pyrus communis, Pyrus serotina, pomoloji, fenoloji, erkencilik, ekoloji, tam çiçeklenme, çiçek, hasat, Pyrus communis, pyrus serotina, pomology, phenology, earliest, ecology, full blossoming, blossom, harvest
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 94
Özet
Bu çalışma, Kahramanmaraş İli ova koşullarında bazı armut çeşitlerinin adaptasyonuna yönelik, fenolojik ve pomolojik özelliklerinin belirlenmesi amacı ile 2012–2013 yıllarında yürütülmüştür. Çalışmada Avrupa grubu armut çeşitlerinden June Beauty, Etrusca, Santa Maria, Williams, Margerite Marillat ile Asya Armut çeşitlerinden Hosui, Kosui ve Atago çeşitleri materyal olarak kullanılmıştır. Araştırma ile çeşitlerin bölge ekolojisindeki performansları ile fenolojik ve pomolojik özellikleri incelenerek oldukça önemli düzeyde meyve üretim potansiyeline sahip olan Kahramanmaraş Ovası ekolojik koşulları için ümitvar çeşitlerin tespit edilmesi ve modern bahçe tesisi aşamasında üreticilere doğru önerilerde bulunulabilmesi hedeflenmiştir. Araştırmada tam çiçeklenme zamanı en erken 02 Nisanda June Beauty de, en geç 16 Nisanda Margerite Marillat çeşidinde; Tam çiçeklenmeden hasada kadar geçen süre (June Beauty) 78 gün ile 171 gün (Margerite Marillat) arasında olmuştur. En erken hasat June Beauty çeşidinde (19 Haziran); en geç Margerite Marillat (03 Ekim) çeşidinde gerçekleşmiştir. Çeşitlerin ortalama meyve ağırlıkları 51.3 (June Beauty) ile 272.1 gr (Margerita Marillat) arasında; SÇKM % 10.6 (Etrusca) ile % 15.7 (Hosui) arasında saptanmıştır. Araştırma sonuçlarına göre; Kahramanmaraş ovası ekolojik koşullarında; June Beauty ve Etrusca çeşitleri erkenci, Santa Maria, Hosui, Kosui ve Atago çeşitleri orta mevsim, Margerita Marillat'ın ise geç mevsim çeşidi olarak yetiştiriciliklerinin karlı ve başarılı olacağı kanaatine varılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study was carried out in the years of 2012 and 2013 in order to determine the adaptation, phenological and pomological characteristics of some pear types under plain conditions in the province of Kahramanmaraş. Among the European group of pear types, June Beauty, Etrusca, Santa Maria, Williams, Margerite Marillat and among the Asian pear types, Hosui, Kosui and Atago were used as materials. Thanks to this research on the performances of these types in the ecology of the region and their phenological and pomological characteristics, it was aimed to determine the promising types for the ecological conditions of Kahramanmaraş plain, which has a very significant potential for fruit production, and to offer rational solutions for the producers planning to set up a modern orchard. During the research, full blossoming of June Beauty took place earliest on 02 April and so did the type of Margerita Marillat latest on 16 April; The period from the full blossoming to the harvest was between 78 days (June Beauty) and 171 days (Margerita Marillat). June Beauty was harvested earliest (19 June); Margerite Marillat (03 October) was harvested latest. The average weights of these pears were 51,3 (June Beauty) and 272,1 gr (Margerita Marillat); Brix degree was found 10,6 % in Etrusca and 15.7 % in Hosui. In accordance with the results of the research, it is concluded that the production of June Beauty and Etrusca as the early harvested types, the production of Santa Maria, Hosui, Kosui and Atago as the types harvested in mid-season and the production of Margerita Marillat as the late harvested type, will be beneficial and profitable for the producers under the ecological conditions of Kahramanmaraş plain.